ultimata skogshäst-testet! ;)

30/1
Idag byggde jag ihop ett par skaklar som jag sedan spände för Chantelle. Körde en kilometer med dem, och det gick jättebra! Hon sänkte huvudet och jobbade på fint, och lyssnade och koncentrerade sig när vi skulle svänga. Bitvis höll jag upp skaklarna så de kom emot henne högre upp, så som det blir med rockarden. När vi nästan var framme vid stallet halkar jag!!! :o Schwoooops så låg jag på marken! Slog i knät, smääärtaa! Trodde först att jag inte skulle komma upp själv, men jag satt lite och kravlade mig sakta upp. Och mitt i smärtan var jag ju tvungen att berömma Chantelle! Hon stannade direkt och stod blickstilla med öronen bak mot mig tills jag var på benen och redo att gå sista biten! Vilken tjej! Och det var ju det ultimata skogshäst-testet! En skogshäst måste ju stanna genast om kusken tappar tömmarna tex eller ramlar! :) Och matte var så stolt över gumman så hon blev lite blank i ögonen när hon spände ifrån och kramade om BÄSTA hästen Chantelle! :* Det var ju faktiskt första gången hon drog mina specialskaklar dessutom!
Fotade hästarna lite i hagen också, provade nya objektivet! :)

De här bilderna är dock tagna med mobilen, kan inte ha stora kameran när vi ska jobba!
Chantelle när vi ska gå iväg:


Chantelle, den vilda araben, efteråt:






29/1
Red Fröja tre kilometer skritt plus lite övningar på en äng, bla. bogkontroll, början till spin, neckreining, och bakdelsvändning. Fröja helnice! Anna och Carmenzita var med också.
Klippte manen på X-ina och Sara idag också, det var på tiden!

28/1
Var till Örebro på återbesök på sjukan (det jag gjorde i somras), handlade lite också, bla. ett nytt objektiv till kameran, en ordentlig kameraväska och ett uv-filter. :)

27/1
Red Fröja 11,8 km, 1 tim och 50 min. Trav ca 4-5 km. Vi tog några galopper också. Anna var med med Carmenzita, och hon frågade om jag ville känna på Carmenzita lite, så vi bytte hästar en stund. Trodde att det skulle kännas som en älg, det brukar göra det när man är van vid ponnyer, men det gjorde det inte! :) Carmenzita är ju en STOR häst ju! Kände direkt hennes bakben! Hon går kortare med vänster bak och det kändes tydligt! Det var bra, Anna kunde nu se hur mycket kortare hon verkligen går med det benet också. När jag tog tyglarna ställde hon sig genast åt vänster och tröck sig ut mot högerkanten av vägen. Jobbade med lite mjukgörande övningar och att släppa bettet, samt att få henne att gå rakt. Hon fattade ganska snabbt, men hängde på vänstertygeln och var lös i höger! Efter vi vände blev det flera nedförsbackar och där ville jag att hon skulle bromsa upp sig och sätta sig mer på bakdelen, och samtidigt vara rak och lös i munnen, vilket till slut gav resultat! Hon satte under sig mer och öronen började fladdra och vänstertygeln blev lös! :) Kul! Hehe, Anna tyckte det var nice att sitta upp på en helt lösgjord häst! ;) Kul att det kändes skillnad! :) Tror att Anna tyckte Fröja var starkare än hon trodde! ;)

26/1
Var iväg och hämtade hö.

25/1
Red Fröja fyra km, trav 2,2 km och en galopp. Tog 35 minuter. Fröja var PIGG! Härligt!

24/1
Var till Skövde och hämtade foder som jag beställt.

23/1
Idag kom Jessica och hälsade på! :D Hon gick alltså i min klass på kuskutbildningen. Vi red en sväng, jag red Chantelle, som var bönglig som vanligt när vi har sällskap. Skruttade omkring och blev rädd för allt! Det blåste iofs ganska bra också. Jessica fick rida Fröja, hon sa att hon ville springa! ;) Tyckte att hon blev lite väl stark ibland, och förstod hur hon kunde sticka med mig på tävlingen i somras, hehe! Vi red iaf fem kilometer och travade väl ca två km, och tog en galopp. 55 minuter tog det. Jessica var annars med mig hela dagen, mockning, lunch, fodring, får, insläpp.... Trevligt! :D

18/1
Med sällskap av Anna och Carmenzita red jag Fröja idag. Anna hängde på på min träning, så vi skrittade först en km, sedan trav en km. Sedan gick vi in i skogen till min klätterbacke och tog den tre gånger upp och ner, vilket blir 200 m uppför och 200 m nedför. Sedan ut till vägen igen och en km trav och sista kilometern skritt hem. Sammanlagt blev det 5,4 km och tog nästan en timme. Fröja fick lite flås i backen. När vi travade hemåt for Anna och Carmenzita iväg lite snabbare, jag ville jogga lugnt. Fröja höll sig i skinnet bra när de stack, mycket duktig! Träning det också ju för distanshästen! :)




träningstur

16/1
Idag blev det en träningstur med Fröja, och vi fick sällskap av Anna och Carmenzita. Fem kilometer blev det varav tre i trav. :) Äntligen ska vi börja komma igång igen! Fröja var ganska arbetsam och ville själv söka sig ner och böja på nacken, nice! :)

15/1
Idag var det storstädning hemma i huset!
På kvällen var det ridledsmöte som hölls i det nystädade huset. ;)

Akupunktur & laser

14/1
Idag blev det inte rida av förrän på kvällen när det var mörkt. Anna kom när jag höll på med höt, hon skulle ta en sväng med Carmenzita, så jag och Fröja hängde på! Blev ca tre kilometer skritt. Energisk skritt! :)
Fotade lite idag också, några favoriter:

Carmenzita


I hagen


Sara i motljus



12/1
Idag var det livat på morgonen! Chantelle och X-ando kom som vanligt för att äta sin frukost och Carmenzita följde med dem till grinden, de andra var kvar borta på fältet. Carmenzita är brunstig och måste vara klistrad på Chantelle.. ;) När lilleman hade ätit upp fick han gå in i hagen och han och Carmenzita stod lugnt och nappade lite hö vid häckarna. Jag gick upp till stallet för att hämta Cora och Roxanne, och precis när jag kommit ut genom dörren med dem hör jag snabb galopp! Cora och Roxanne blir upprörda och så ser jag Chantelle kuta utanför staketet mot fältet! Carmenzita och X-ando var redan där. Hon tog ett skutt över några trådar som låg halvt nere (fåren hade gått där) men när hon kom i full galopp mot staketet hann hon inte stanna, utan sprängde igenom... Just där har vi vit tråd (annars ståltråd) och jag såg framför mig hur hon dragit åt den runt benen och blod och senor.... fasa! Fick ut Roxanne och Cora, drog ur elen och gick mot det trasiga staketet. Chantelle galopperade runt runt och iväg till grinden och tillbaks ut på fältet och runt igen. Inget blod forsade och hon var inte halt så jag började dra ihop trådarna istället, halva den sträckan förbi fältet låg ute i hagen! De andra hästarna stod där och glodde, Cora tog några volter i trav för att sympatisera med Chantelle, men de undrade nog mest vad som stod på! När jag fått i hop det hela provisoriskt, det fattades bitar, så hade Chantelle lugnat sig och stod i flocken. Jag gick fram och fick syn på en tråd, ca 4-5 meter lång som hängde efter henne. Det var en snara runt karleden på ena bakbenet, så fram med kniven ur fickan och skar av och knöt upp. Som tur var va den precis så lös så hon hade inte fått ett märke! :) Hon lyckas med saker den där tjejen! Hon var dock genomsvettig, hade ju täcke på sig också när hon for runt. Senare lagade jag staketet ordentligt. Frid och fröjd.

11/1
Idag var några från ridledsstyrelsen här och vi gick en promenix där en ny bit led ska gå, bland annat på min mark. Fotade lite:






10/1
Idag hade Anna bokat in en equiterapeut åt Carmenzita, och jag hade bokat in Fröja. Först blev Carmenzita genomgången och fick behandling. Vilken skillnad det blev på hennes skritt efteråt! :)
Sedan var det Fröjas tur, hon fick behandling på bogarna, rumpan, bakknäna och haserna. Nålar i rumpan och laser på alla de ställena. Sedan lösgjord! Fröja tyckte det var jätteskönt, gäspade, bajsade och huvudet var halvägs ner i golvet! :) Hon blev sur när människan tog ur nålarna! Haha! Fick lite rekommendationer vad jag kan göra innan ridning tex. och så visade hon två punkter vid svansroten som jag ska massera två gånger i veckan. Påverkade rumpmuskulaturen. Kul kul!

jul & nyår

9/1
Idag var det jättefint väder, två plus, frusen mark och lagom med sol! Red Fröja en mysig skogsrunda ca 40 min. Travade litegrann.

8/1
Idag fick Chantelle öva på att ta av och på skaklar, tog dem upp och ner och åt sidorna så hon kände dem mot kroppen, lite äckligt tyckte hon! Provade att gå två steg med skaklarna uppe, men inte fastsatta. Hon vred sig lite så rumpan kom mot skakeln på andra sidan så hon knycklade ihop sig och såg ut som att hon skulle explodera, men sådant pysslar vi inte med här, haha! Jag sa whoa och bad henne sänka huvudet och så stod hon blickstilla (fortfarande ihopknycklad) medans jag fixade så skaklarna kom ner på marken lugnt och fint! SÅ DUKTIG! Sedan gjorde vi lite upp och ner och sidorna igen och efteråt tömkörde jag en sväng, ca en kilometer. Fin form! :)
På kvällen kom hovis och skodde om Fröja.

7/1
Idag kom slaktbilen och hämtade lammen (äntligen!) och baggen Otto. 76:an som bor i egen box medans de andra tackorna blir betäckta fick komma in till de andra damerna, kul tyckte hon! :) Ett lugn infann sig sedan i fårhuset, skönt!

6/1
På förmiddagen hjälptes pappa och jag åt att dela in fåren för morgondagen då slaktbilen kommer.
På eftermiddagen var Anna och Noa här och vi tog en trevlig ridtur, Anna-Carmenzita, Noa fick rida Fröja för andra gången, och jag red Cora. Ca 45 minuter var vi ute och skrittade. :)
Eftersom Cora varit spattig när vi ska iväg så provade jag att inte kliva upp vid stallet, utan hon fick bara stå och vara cool medans de andra satt upp och sedan gick vi iväg. Hon sprattlade och kastade med huvudet och när jag stannade henne första gången så blev det en halvstegring minsann!! Då fick hon backa upp och sedan fortsatte jag att göra ledövningen medans de andra gick en bit före. Hon behärskade sig nu och koncentrerade sig på mig istället för att sprattla all over the place! Hon sänkte huvudet och stannade, backade och gick fram när hon skulle. Så efter ca 3-400 meter så stannade vi så jag kunde sitta upp. Hon stod still tills vi gick och sen började hon studsa! Som att hon sköt rygg, men inte som ordentlig bockning, utan bara små studs! Första reaktionen var att försöka ta upp huvudet på henne så hon inte skulle bock mer, men ändrade mig och började försöka få  henne att flytta sig åt sidorna istället, och det gjorde hon, visserligen småtravandes, men lugnade sig snart och kunde skritta på lång tygel och sträcka ut. Hon blev ivrig igen efter en stund, men då sysselsatte jag henne bara ett tag och sen skrittade hon fint igen. Upprepades en gång till när vi kom ut ur en skog och de andra hästarna gick runt ett hörn. Mötte en bil också som stannade och gasade wroom wroom precis bredvid Cora, men hon bara glodde på den och stod kvar (jag hade stannat för att få in Esther till mig) när den sen brummade iväg gick vi vidare lugnt. :) Mycket bra. Cora har sagt sen jag kom hem efter nyår att hon vill GÖRA nåt! :)

Gillade den här bilden på Cora jag tog häromdagen :)



5/1
Red Fröja med sällskap av Anna och Carmenzita, 1 timme och 15 minuter, lite trav och en galopp. Fröja PIGG! :)

3/1
Fotade hästarna idag! ;)
Har ni sett nåt lurvigare? :) X-ando är nu lite över åtta månader:



2/1
Hälsade på på Slängsboda innan jag åkte hem från Norrtälje, fotade hästarna lite, hjälpte till med insläppet, Frida kom också dit, och sen fick vi trevligt fika hos Nina. Världens galnaste valp ville busa med Esther, men hon nappade inte på det, haha! :)

Basetla fyller 30 år i år! Fortfarande underbart vacker tycker jag!



1/1
Hälsade på en stund hos min friend Frida idag, och kollade deras nya hus! Det var nice.

NYÅR firades med min pojkvän och det var också sju år sen vi blev ihop. :) :*

30/12
Åkte till Norrtälje.

28/12
Red Fröja 4,3 km, 58 minuter skritt med Anna och Carmenzita. Provade mina nya ridvantar, de funkade bra! :)

27/12
Hade en turridning idag, en mamma och dotter. Mamman red Fröja och dottern red Sara, jag red Chantelle. Vi skrittade och tog en liten trav, en timme. Gick jättebra!

26/12
Åkte hem.

24/12
Jaha, julafton! Kalle Anka förstås och massor med mat och gottgott så man rullar fram! :) Fick några julklappar också, bla en KAMERA som jag velat ha lääänge! Fick bla stickade ridvantar, en sadelbock, bra lådor med lock också plus lite till. :)

23/12
Åkte till daaalarna! Mamma alltså.

20/12
Red Fröja 30 minuter, trav och galopp, kul! :)

RSS 2.0