29/5

Först fick Fröja en tur, nio km, varav trav sju. Varje gång vi ridit rullar hon sig i det bästa dammet! Varje gång!
På eftermiddagen fick Cora en tur. Jag tror minsann att det nya medlet jag provar fungerar! På hennes man och svans alltså. hon hade inte kliat sig lika mycket nu! *Ta i trä*
Den här gången provade jag en annan pad, och nu var det tydligen bra! :) Tänk att det ska ta två-tre gånger innan den tröga människan fattar! ;p Nu viftade svansen för reaplanen som attackerade oss istället.. Red en väg som Cora inte gått tidigare, och det var ju livsfarligt! Första biten smög hon fram, beredd att hoppa iväg om en jagular skulle dyka upp! Skyggade för en myrstack! Och plötsligt, håll i er nu, så dök det upp ett gäng islandshästar!!! Ve och fasa!! Cora frös fast och Esther fick fnatt! Haha! Esther kutade runt i en åtta och tyckte det var jättekul när jag hejade på första ryttaren när de närmade sig! Cora bara stod och glodde, hon hade väl aldrig sett något dylikt! Hehe, små islänningar med rufsiga manar vet ni! :) När de hade passerat oss fungerade tydligen benen igen, och det ordentligt! Och då kunde hon bajsa också, fast jag satt på! Ja, alltså, det var ungefär som att hon kom på det förra gången vi red, stannade flera gånger och var bekymrad, trög. Sen bajsade hon och sen var allt frid och fröjd! Haha! Hon är rolig! Tillbaks till dagens ritt.. Efter mötet var det fart på benen, och helst skulle hon småtrava lite och ruska på huvudet! Bushäst! Vi skrittade iaf den nya biten i skogen och sen travade vi litegrann på gräset på grusvägen, då var hon en duktig tjej! :)
Har förresten glömt att skriva att jag övar på att banka på sko på hovarna på henne också. Det gör vi varje gång vi kratsar hovarna, dvs både före och efter ridning tex. Idag var jag uppe i fem bank på varje hov. :) Utan att hon gjort något alltså. Men idag visste hon, så jag fick ta tag i henne lite innan jag ens kunde få upp första hoven, hon försökte trampa runt. Men när jag väl höll på så stod hon stilla. Bra bra!

Vallning & laddning

28/5
Körde Sara sex km, travade fyra. Jobbade på bra!
Red Chantelle också, fem km, ca en timme. Travade en del, där det gick. Går ju där det är mjukt med henne eftersom hon inte har skor.


27/5
Red Fröja 12km, travade 10km. 55 minuter. Var tvungen att skritta på flera ställen där det var för stenigt, hade nog klarat tiden jag hade tänkt annars! Nu blev det nio minuter för sakta. ;) Skritt tar dubbelt så lång tid som trav. Vi laddar ju för tävling på lördag!
Red Cora också, tre km, tog en timme! Då förstår ni skillnaden på hastighet! ;) Iofs stod vi en kvart och pratade med en granne också. På slutet bjöd Cora på lite trav också, och jag lät henne trava! Då kan hon inte vara speciellt öm i tassarna iaf! Öronen spetsade! Kul! Ska dock prova en annan pad nästa gång, det är nånting med antingen paden eller sadeln, och sadeln har hon ju haft hela tiden.

26/5
Red Chantelle fem km, 53 minuter. Duktig!
Var på vallkursen med Esther, tredje gången, och hon tände till ordentligt! :) Förutom lite lydnad, så fick vi vara inne i liten fålla med lös hund, och gå längs med grindarna runt runt, för att försöka få hunden att gå runt fåren på utsidan. Nästa steg var att människan skulle placera sig framför fåren och hunden vara kl 12 bakom, som vi gjort utanför fållan. Och så röra sig så. Sen fick vi också prova att vara i en mindre hage med får, men det gick inte så bra, det blev mest att både jag och Esther kutade efter fåren! Jag skulle även där vara framför fåren och Esther bakom, men det var ju lite svårt när fåren sprang ifrån både mig och Esther.. så vi övade mer i lilla fållan istället, och där gjorde vi framsteg! Speciellt kul att hon tände till så hon stod och skällde även när de andra var inne! Innan har hon ju inte varit så intresserad av fåren, nästan lite rädd, och bara tittat på mig! Så jag fick berömma henne så fort hon visade intresse för bäääisarna! ;) Kul! Nu är det långt uppehåll till nästa gång, så det är meningen att vi ska träna hemma!

Cora bla

25/5
Idag kom en tysk tjej som känner Anna och red en tur med mig. Jag red Fröja och hon red Sara. Det blev en lyckad tur på en mil, tog en timme och 40 min. Både tjejen och Sara såg väldigt nöjda ut! :)

På em var det fårflytt, och tråkigheter. Efter flytten gick pappa igenom hagen de gått i, det gör vi alltid, och nu stämde inte inräkningen. Hittade först ett dött lamm, sedan en tacka som fortfarande levde!!! Grannen fick komma och avliva henne på en gång, hon skulle dött ialla fall. De var angripna i strupen och ätna på i bakändan. Ringde rovdjurskillen från länsstyrelsen som kom och gjorde underökning, tog DNA-prover och fotade skadorna. Han kunde inte helt säkert säga vad det var, men han hade sina misstankar åt ett håll. Men vi får helt enkelt vänta på proverna. Nu går fåren uppe vid mitt hus, så jag borde höra om det är nåt på gång. Troligtvis avbröt vi attacken när vi skulle flytta dem! :o


24/5
Min kompis Camilla var här idag, vi red och red hela dagen, haha! ;) Först red jag Fröja och hon Sara, en längre tur ner till Unden och klev runt i vattnet lite! :) Sen efter lunch red jag X-ina med X-ando lös bredvid och Camilla red Cora! Då skrittade vi bara upp i skogen kanske 40-50 minuter. Det gick jättebra! Fölis skötte sig jättebra, han gick antingen bredvid X-ina eller bakom henne. Några gånger fick Cora se hans små bakhovar när han blev busig! ;)

Cora
 


23/5
Red Chantelle fem km, travade en del också. Hon känns redan stadigare!
Fröja fick nya skor idag.


22/5
Körde Sara 7,8km, travade fem. Hon ligger på lite väl mycket ibland, men det är kul att hon tycker det är kul! :)

Red CORA! :D Nästan en timme skrittade vi i skogen, först gick det långsamt, hon skulle titta på allt! Men efter en stund slappnade hon av och längde steget, härligt!


21/5
Red Chantelle en timme och 10 min, fem km. Travade lite mer.
Red Fröja också, en kort skritt-tur på fyra km, ca 40 min i skogen. Kändes fräsch! :)

Fröja skulle med in i huset när jag skulle hämta en sak! :)

Uppdateringar

20/5
Tog en längre snabbtur med Fröja idag, ca 25 km, varav trav 20 km i sträck. :) Kul, hon kändes pigg efteråt!


19/5
Gjorde lite klicker med Cora. Hon ser varkligen ut att anstränga sig när hon ska ta nosen på handen som jag håller upp! Ögonen ser jättekoncentrerade ut! :) Hon lärde sig snabbt att man bara skulle sträcka fram halsen och inte kliva fram med fötterna! Så fick hon på sig det nya boett-täcket också! Jättebra!
På kvällen var Esther och jag iväg på vallkursen igen, lydnadsövningar, balansen runt fållan, och så fick vi gå i en liten fålla med får med koppel på. En ny övning vid fållan var kommandot gå framåt, mot fåren, helst med matte en bit bakom. Och så kunna stanna på vägen dit också. Det som Esther behöver öva på är att titta på fåren när hon arbetar istället för att titta på matte! Men det tycker jag är bättre än om hon skulle vara fixerad vid fåren och inte lyssna! :)

Cora i sin nya pyjamas!
image93

Roxanne har sagt ifrån nu och blivit sköljd, så nu är det bara att vänta till tredje juni för att se om det blivit något resultat!! Hoppas hoppas! Håll alla tummar och tår! :D



17-18/5
Vårritten! Vi hade ordnat med en vårritt på ridleden i år igen, och jag tror vi var 14-16 ryttare som samlades vid Tiveds skola på lördag eftermiddag. Jag och Anna red ner dit med Fröja och Carmenzita. Ca fem km från mig. Vi pausade också nere i byn och fikade innan vi red upp till skolan. Därifrån red vi längs kolarleden upp till Tivedstorp. På vägen stannade vi och fikade också. Ca en mil. Väl framme fick vi hagar som hästarna skulle bo i över natten och vi människor fick ta rum att sova i. Fröja och Carmenzita fick dela hage, de känner ju varann. :) Och jag och Anna plus en till tjej delade rum. Vi åt middag och några av oss satt och snackade ganska länge på kvällen.
Nästa dag var det frukost på tivedstorps café, vilket var väldigt trevligt. Sedan började alla packa ihop sig och sadla hästarna för att rida tillbaks till skolan. På vägen hem red vi en väg som förhoppningsvis bli led nu i sommar, och fikade vid Vitsand, en vit sandstrand vid sjön stora trehörningen mitt inne i skogen. Jag och Anna avvek från resten av gruppen när vi red förbi här hemma, ca en mil blev det för mig. Sen åkte vi ner till skolan med bil för lunchen som bjöds där! :) Träffade flera nya roliga människor som jag kommer träffa igen! :) Kul!

Carmenzita och Fröja vid fikapaus!
image91


Introducerade Cora för klickern också! Hon tyckte det var kul! :)

Roxanne betäckt för andra gången idag!



16/5
Var jag på kurs i Nora, animal communication med Anna Twinney. Telepati alltså! Jag gissar att alla som läser här kanske inte tror på det, men det var många som prickade in ganska precis om de djur vi skulle prata med! Anna la ut en massa olika hår/fjädrar från olika djur och vi fick hålla i två i var och skriva ner vad vi fick upp. Sen berättade hon om djuren och deras historia. Sedan fick vi vara två och två och försöka kontakta den andras djur med hjälp av en bild på djuret. Mycket intressant! :)


15/5
Red Fröja och Kawa red Sara! :D Vi red ner till Unden och plaskade i vattnet. Ca 12 km, två timmar och 15 minuter. Både travade och galopperade också! Kawa började få kläm på att rida lätt! :)

Kawa och Sara i vattnet!
image92


ROXANNE BETÄCKTES IDAG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Bakt.prov var ok, efter betäckningarna är klara ska hon sköljas enl. vet. rek.


14/5
Red Fröja en mil på en timme och fem minuter. Travade åtta km.  Kändes lite trött på vägen.


13/5
Red Chantelle en timme i skogen, med lite trav. Hon är öm på grusvägen. Pigg och glad på mjukt!
Körde Sara sex km också, varav fyra km trav. Jobbar bra! :)

Mest Fröja

12/5
Red Fröja ca två timmar i skogen, mest skritt. Många låånga och ganska branta klätterbackar upp och ner gick vi också.


11/5
Red Fröja en timme och 20 minuter ca en mil med Anna och Carmenzita. Fröja blev glad att komma hem igen! :)


9/5
Red Fröja en timme, en mil. Mötte upp Anna och Carmenzita, red sen hem till henne och lämnade Fröja där. Carmenzita ville ha lite sällskap över helgen, när hon skulle bo hemma istället för där hon är inackorderad.
Höll lektion för dottern igen på Sara. Hon fick gå slalom igen och rakt mellan bommar samt gå genom ett L. Sen hälsade vi på lammen också såklart!
"Bommarna" jag använde var mindre stockar som jag dragit ut på fältet med hjälp av Chantelle. Fem stycken, gick bra! :) Chantelle är så duktig skogshäst! :)


8/5
Red Fröja en timme och 15 minuter ca en mil.
Ikväll kliade sig Cora i boxen när jag tagit in dem, så nu åker eksemtäcket på!
Sara och Cora blev vaccinerade idag.


Distans & parkörning

7/5
Körde "par" idag! :) Ja, alltså jag körde Sara med rockarden och så hade jag Chantelle bredvid, också i tömmar! Eftersom jag inte har några partömmar så blev det två par vanliga. Körde ca 40 minuter i skritt, ca tre kilometer. Chantelle jobbade riktigt duktigt! Krökte på nacken och trampade under sig! :) Kul!

Så här såg det ut:
image87

Sara gillar att stå med huvudet under Chantelles hals och sova!
image89


6/5
Red Fröja 13 kilometer idag! Tog en timme och 16 minuter! :) Först skrittade vi  en kilometer, travade fem km, skrittade ca 500 meter, travade fem km, och avslutade med 1,5 km skritt. Kändes pigg på slutet! La in några galopper också i backarna. Traven 10 km tog sammanlagt 49 minuter, tycker det var bra! :)

Fröjan är söt!
image90


5/5

5/5
Körde Sara 1 timme med rockarden, sex kilometer skritt och trav. Kul! Sara gillar att bli körd. :)
På kvällen var jag på vallkurs med Esther! Vi fick göra olika lydnadsövningar, som att ligga kvar och sen bli inkallad, och sen att ligga, bli kallad och lägga sig igen på halva vägen! Och det var ju ganska mycket störning med andra människor, hundar och en fålla med får bredvid! Men det gick bra! Esther var faktiskt lydigare än vad jag trodde hon skulle vara! ;) Andra övningar var att gå fot (lös alltså) slalom mellan de andra, att möta en annan människa med hund, sitta, och fortsätta gå. Sen fick vi hitta balansen runt fållan också, alltså att hunden ska vara kl 12 på andra sidan fåren, och när du flyttar dig ska hunden hitta balansen kl 12 igen. Och så lägga sig ner på kommando. Esther var duktig! :D Nu ska vi öva på detta till nästa gång. För övrigt så var alla de andra hundarna bordercollies.

Sara undrar om vi ska gå snart ;)
image85

hingst o hundutställning

Skriver på morgonen idag, släppte in Sara och Fröja till de andra idag, det blev lite livat! Chantelle var jätteupprörd och showade runt massor! Hon höll sig nära X-ina och fölis, hon tycker att hon är lite extramamma tror jag, men det tycker inte riktigt X-ina! ;)
Ikväll ska Esther och jag börja på vallkurs! Rapporterar väl sen om det..

Här är hästarna idag, fr v: X-ina med fölet bakom, Fröja, Sara, Cora och Chantelle.
image84

Sara ville titta på fölis:
image82

X-ando, X-ina och Fröja: 
image83


Här kommer de senaste dagarna:

4/5
Var på utställning med Esther i Skövde. En inofficiell för alla raser. Fick två rosetter, en lila HP (Heders Pris) och en röd-gul BIR (Bäst i Rasen). Det var bara Esther som var Kelpie för övrigt... ;) Sen kom vi med i gruppfinalen också, men där blev vi bara tackade. Var många i den finalen. Jag har inte förstått riktigt hur de jämför hundarna i gruppen, eftersom det är olika raser? Kanske någon vet och kan tala om för mig? :) Esther var duktig och låg mest bredvid mig på filten och sov när vi väntade. Det kom fram ett par som tyckte Esther var jättefin också och klappade och frågade om henne! :) Här kommer domarens omdöme om Esther:
"Trevlig tik, bra huvud, vackra ögon, fint uttryck. Bra hals och rygg, utmärkt kropp och päls, välmusklad. Bra benstomme, passande vinklar. Rör sig med fina lätta rörelser från sidan. Trevligt temperament."
Bara bra saker tycker jag! Jättekul! :)

Red Fröja på em till Porsavattnet, mycket trav och några galopper i uppförsbackarna. Hon bjuder in så fint själv nu till galopp! :) I början ville/orkade hon inte det. Var ute ca en timme, hade ingen klocka med mig.

Esther på utställningen:
image80 image81


3/5
Idag körde vi ner Roxanne till skåne! Resan gick bra, men hon var ganska trött när vi var framme. Fick titta på alla vackra hästar de har därnere också. Självklart Roxannes nya pojkvän, El Amin! Oj oj oj vilken snygging! Hade ju bara sett bilder innan, men han var nog ännu vackrare i verkligheten! Vilka ögon! :) Hoppas Roxanne tycker detsamma! Han är ju brun iaf, Roxannes tidigare valack-pojkvänner har varit bruna! Fick också se tre Emiliusz-föl från i år, alla hingstar. Mammorna heter Waliza, JB Ffamme Fatale och Estetica. Där fanns också El Amin-avkommor från förra gången han var i Sverige, två tvååriga ston, jättefina! Ett norskt ettårssto och ett ettårssto efter Thee Apprentice, hon var jättesöt, en fux! I nästa hage fanns två till ungston, en ettåring som ägs av en norrman och en treåring från danmark som skulle betäckas tror jag. Sen fanns ju massor av ston där för betäckning och några till deras egna äldre ston, men de gick i hage längre bort. Det var jättekul att få se alla fina hästarna och höra hästhistorier! :) Nu håller vi alla tummar för Roxanne! 
Här är det hon är förresten: www.oppreva-araber.com
Och El Amins ägare: www.swatam.com

2/5
Red Chantelle ca en timme, klättrade och lite trav. Släppte in henne till betet och fölet sen.
X-ando fick diarre idag, så nu brunstar X-ina. Tvättade den lille och passade på att tempa för första gången också. Gick bra. Han är RIKTIGT busig nu! :)


valborg

1/5
Byggde en ny hage till baggen Otto idag, tog ut de två tackorna med lamm som var kvar inne, och så fick Otto gå ut också. Sedan höll jag ridlektion för Annas dotter som är sju år på Sara. Hon fick styra runt koner i fyrkant och slalom, och göra halt bla. Sen tittade vi på föl och lamm! :)
Red Fröja också, nio km till Ösjönäs hästbad, stod lite i vattnet och svalkade benen (Fröjas alltså). Tog 1 timme och en kvart. Skrittade 20 min före och efter, travade resten. Fröja har fått flås nu! Börjar längta till distansritten nu! Hon börjar också inse att det nog är ganska skönt ändå att bli avsvampad när man är svettig! Hon ville dra ut ur stallet första gången jag tog fram vattenhinken! Hon gillar heller inte att bli sprayad, men det jobbar vi på!
Roxanne och Cora gick i beteshagen med X-ina och X-ando hela dagen idag. Chantelle är lite arg för att hon får gå kvar med de andra fjordarna. Imorgon ska jag kanske släppa in henne också. Roxanne och Cora undviker fölisen, men ibland springer fölis till dem och då får de veta hut av X-ina! Oskyldigt anklagade alltså!


Fröja efter ridturen:
image77

X-ando och X-ina imorse!
image78

30/4
Var med Roxanne till Markebäck för att kolla att hon är ok innan hon ska till hingsten! Hon är mittemellan brunst sa veterinären och det stämmer med det som jag räknat. Det var inga fel på henne, så nu ska vi snart åka ner till skåne med henne! :)
Cora gick lite längre på betet idag, och på em släppte jag in Roxanne också.
Red Sara 45 minuter skritt och trav, trög bortåt och rask hemåt! Red Chantelle 50 minuter skritt och lite klättring i skogen. Tog också ett jätteskutt över ett dike! ;) Cora blev arg när jag tog Chantelle ur hagen, hon sprang runt och skrek!
Här är tokan:

image79

RSS 2.0