Kastrering

20/2
Idag tog jag en barbackatur på Fröja, ca tre kilometer. Gick in på en skogsväg som jag hoppades skulle bli en ny runda, men det tog stopp vid en stenmur med dike på andra sidan...så vi fick vända samma väg tillbaks. Mysigt med barbacka! Travade litegrann, men mest skritt.
Tant Sara slickade på lillgubben vid utsläppet idag också, söta! :)

Akilles hade mysigt på Roxannes rygg ikväll :)



19/2
När jag släppte ut X-ando på morgonen kom Sara sakta lugnt fram till honom, han ställde sig genast vid höhäcken. Hon nosade på honom och började sen slicka honom på halsen. Fortsatte bakåt och började tvätta honom på bakbenet och i ljumsken och nosade under magen. Och han stod och åt, gick runt häcken lite och Sara följde efter, slickandes. :) Hon tar tant Sara jobbet på allvar! ;)
Gick en promenad med X-ando på eftermiddagen, på vägen bort från hagen gick det bra, sen gick jag ut på ett litet fält som jag tänkte runda, men där började han bråka minsann! Kastade sig iväg och försökte vända och springa iväg, men matte höll stenhårt fast i repet! :F Försökte bara få honom att stanna upp och inte flytta på mig när han for omkring. När jag lyckades komma på rätt köl igen, dit vi skulle, så fick jag bromsa honom ordentligt och backa honom några gånger, och han är så stark! :F Men jag lyckades och fick ett genombrott! :D Han tuggade och funderade och följde mig sen snett bakom och sänkte huvudet. Han försökte öka två gånger, men det räckte att ruska i repet lite så hejdade han sig! Men han var arg! Hehe, öronen var bakåt och svansen piskade lite, men han höll sig i skinnet! :) Duktig kille! Så kom vi fram till grinden och han sänkte huvudet duktigt när jag tog av grimman. Men det har han kunnat länge förstås. ;)
Red Fröja på kvällen med Anna och Carmenzita. Vi red tre kilometer plus ett tag på ängen. Fröja och jag gjorde lite flytta-bogar-övningar och vända på bakdelen. Blev en timme. På vägen hem galopperade Anna och Carmenzita iväg, och Fröja försökte inte alls kuta efter! :) Vi fortsatte skritta på lång tygel, hon ökade skritten något men gjorde inga springförsök! :) Kul! Övar en del på sådant, eftersom hon stack med mig på en av distansritterna i somras.

Tant Sara tvättar omsorgsfullt X-ando:



18/2
idag kom då veterinären för att kastrera lillgubben X-ando.
Han fick först lite lugnande och tredje stelkrampssprutan och en kanyl i halsen. Sedan gick vi in i boxen och väntade lite. Vi var i Roxannes box, eftersom den är större än den X-ando ska få bo i. Han tyckte det var lite läskigt, så han gjorde några stegringsförsök. Han fick ett typ spännband runt halsen/bålen och sen fick han narkosmedel.... han blev väl sömnig, men inte så att han ramlade, han stod stadigt på alla fyra! Kanylen hade hoppat ur, så vet skulle sätta en ny, men det ville sig inte såklart och lillgubbe skuttade runt. Till slut gick det och han fick en till dos narkosmedel. Nu gick det bättre, han började strax vingla och ramlade ihop på den sida det var tänkt.
Vet band upp bakbenet mot frambenet och i bandet som satt runt honom och sen höll pappa i änden. Jag fick sitta på lillgubbes hals ifall han skulle vakna till under ingreppet. Så knips knips, och så var det klart! ;) Sen skulle klämmorna sitta minst fem minuter efteråt så jag fick sitta lite till. Träningsvärk i benet fick jag! :o Men lillen sov så gott och började snarka! Hehe! Klämmorna togs bort och allt var fint. Vet började plocka ihop och skriva papper, och i vanliga fall brukar hästen vakna till strax efter hon är klar med det, men inte X-ando inte! Nä, han snarkade på och struntade i att tre personer knuffade och klappade på honom! ;) Pappa var tvungen att gå och jobba vidare, och vet började nog känna sig lite stressad, men hon ville ju se att han ställde sig upp innan hon åkte! När jag tog fram mathinken och skramlade, och höll lite alfa framför näsan så började han röra läpparna mer! Haha! Men inte så han reste sig. Ungefär två minuter efter att vet ringt till nästa patient så vaknade han och reste sig! Typiskt haha! Så gick vi försiktigt en liten sväng ut och sen fick han gå in i sin box istället. Allt gick bra! Han stod där och sov sen och brydde sig inte när jag tog ut tant Sara som var inne som stöd. Senare gick vi en liten promenad och då var han lite piggare. När han fick kvällsmaten somnade han i krubban! Blev en tredje promenix när jag gav natthöt, då såg han helt vaken ut. :) Han ska få bo inne nu på nätterna ett tag, så han inte får frostskador i såret, det är ganska kallt här nu på natten.

Han såg lite läskig ut där han låg, i nedförsbacke! Snark snark..

Blandat...

17/2
Idag tog jag en slappdag... Föutom det vanliga jobbet alltså, mockning, fodring, hökörning, fåren, vatten, osv. :)

16/2
Red Fröja 6,4 km med Anna och Carmenzita, tog en timme och fem minuter. Tror att det blev ca tre km trav. En galopp för mig och Fröja, Anna och Carmenzita galopperade fler gånger före oss, men jag övade på att Fröja skulle hålla sig i skinnet och inte dra efter, utan trava lugnt vidare. Hon blir bättre och bättre på det! :)
X-inas juver börjar bli mindre redan, skönt! Och det är mycket lugnare redan, gnäggas nångång i bland.
Roxannes juver har börjat ändra sig!!! :)

Här kommer en Rox-bild-bomb bara för det, tagna för några veckor sen när det var lera:







15/2

Idag hade jag sällskap av Annas kompis Tove på en ridtur! :) Hon red Carmenzita och jag red Fröja. Vi var ute en timme och skrittade mest genom skogen, men det blev trav ca en km och en galopp också. Nice! Vi skulle trava/galoppera en gång till, men Carmenzita gjorde lite bus så vi saktade av. Tove rider inte så ofta, och på en ny häst... Men det var en trevlig tur! :)

14/2
Idag kom Anna med sin kompis Tove och hennes dotter Tyra, och Noa var med också såklart. Vi tog en liten tur, Noa red på Carmenzita, Anna gick, och Tyra (fem år) fick rida på X-ina och Tove gick med. Jag skrittade med på Fröja.
X-ina var lite upprörd i stallet och gnäggade massor efter X-ando som svarade ute i hagen. Men hon lugnade sig när vi kom iväg, hade lite svårt att stå still bara när vi gjorde halt ibland. Vi gick tre km, tog en timme. :)

13/2
X-ando gnäggade en del under natten, och X-inas juver var jättestort och spänt idag! Så hon var ganska angelägen när jag kom till hagen! Ååh va skönt det var när jag mjölkade lite! Eller snarare, jag tog ett tag och sen sprutade det av sig självt! ;) Annars verkar Fröja mer upprörd över att bo i en annan hage än X-ina.

12/2
Red Fröja 40 minuter genom skogen, trav ca 600 meter bara.
Lille X-ando är nu riktigt mogen! Fröja har börjat brunsta och lillemannen försökte betäcka henne! :o
Så efter ridningen ställde jag Fröja i en annan hage och tog dit mamma X-ina också, så får han vänja av sig samtidigt. Får hålla koll på stona tills veterinären varit här och kastrerat lillgubben. Det blev ett fasligt gnäggande såklart, men det var snarare lilleman och Fröja som var upprörda, X-ina tog det ganska lugnt. Vi får väl se när det börjar spänna i juvret! ;)

11/2
Var till Örebro idag med pappa, och vi beställde nu köken till stugorna! I mars ska de komma.

10/2
Jobbade en del i stugorna med pappa idag. Spacklade, klistrade remsor och plockade undan grejor.

9/2
Red Fröja med Anna och Carmenzita idag. Blev nog sju kilometer, och ca 1,5-2 km trav. Jättefint väder idag! Några minus, snö, blå himmel och sol! :) Tog en timme och 20 minuter.
Var till Karlsborg och beställde tapeter till stugorna också! :)

8/2
Var uschlig idag, men åkte ändå på ridledsmöte på kvällen, och det gick bra, gaskade upp mig lite! :)

7/2
Pappa och jag spårade lite i skogen på fm, och sen på em hittade vi en ny ridväg, jag red från ena hållet och pappa gick från andra så möttes vi och han ledde vägen tillbaka. Jag red Fröja, och hela turen blev fyra kilometer. Jättefin skog där vi gick, och Fröja fick titta bitvis var hon satte fötterna, det var sankmark, men is på som var lite osäker bitvis. Och så fick vi ju vänta på pappa ibland. :) Travade ca 700 meter när vi gick hem på grusvägen.

6/2
Idag var det hovslagardags! X-ina, Sara, X-ando och Roxanne blev verkade och Chantelle och Cora blev omskodda. OBS! Cora blev omskodd av min "ordinarie" hovis! Utan problem! Härligt! :)
Något bättre i halsen också.

5/2
Blä, fick migrän på morgonen, provade nya medicinen, och jag fick fortfarande hela "aura-grejen" men ingen huvudvärk! :o Blev lite trött.
Sov dåligt på natten, pga ont i halsen/käften, tog alvedon då.

4/2
Sjuk. Ont i halsen, svullen bak på tandköttet och knallröd! Pappa hjälpte mig i stallet lite, jag fixade fodret och han mockade.

3/2
Var till Karlsborg och veterinären med Sammie och Esther. Sammie blev kastrerad och Esther fick sin vaccination.
Gick bra allting. Hämtade tapetprover också till stugorna.

Kommentera gärna!

Det vore ju kul om ni som läser här la in en kommentar ibland! Om texten eller vad ni tycker om bilderna! :)

Här kommer några nya bilder också bara för det:

Chantelle


Fröja


X-ina


Esther


Gulis


Ridning & tömkörning

2/2
Idag tömkörde jag Cora med en skakel på vänster sida. :) Gick en kilometer. Cora var pigg såklart och på vägen bort gick hon och skruttade lite och kollade efter lääskiga saker, men hon håller sig i skinnet och far inte iväg. När i skulle vända vände jag åt höger, och hon hade lite bråttom så jag hann knappt med, höll ju upp skakeln också i svängen! Så hon fick skakeln ordentligt på sidan, men det var det ingen fara med. När vi gick rakt höll jag upp skakeln ibland och ibland fick det skrapa i marken. Gick bra, men hon var liite okoncentrerad. Kom på att hon och jag inte gjort nåt ensamma på länge, vi har ju haft sällskap av andra hästar och människor när jag ridit. Pysslade en extra stund i stallet också, och pillade juvret som är sååå skönt! :) Hon har fått lite skruffs i pälsen såg jag, så hon fick lite avs14 på det. Liksom mjällig och hår som lossnar, på några små fläckar. Börjar bli mjällig i manen och svansen igen också. :I
Här kommer några bilder på damen! (mobilbilder)

Med skakeln:
 

Efteråt, vinden i håret! ;)



1/2
Idag kändes mitt knä bättre, så jag tog en ridtur på Fröja. Vi gick 4 km, varav två km trav och en liten galopp. :) Väldigt mysig tur! 35 minuter tog den. Nu är det förresten februari! :)

31/1
Idag var mitt knä blått, svullet och ajigt! Så det blev en lugn dag, hjälpte pappa lite i stugorna med att lyfta gipsskivor som först skulle upp på en mackapär och sen upp i taket. :)

RSS 2.0