Datorn på spa!

Ja, ni ser överskriften, min dator har varit på spa så jag har inte kunnat uppdatera! :) Ja, alltså det var lite vajsing så den har varit på lagning, men nu går den bra igen! :) :)

Esther visar hästarna hur det går till när man stegrar:



18/9
På dagen var jag och hämtade datorn i Askersund och var till tandläkaren i Laxå, plus gjorde lite ärenden. På kvällen red jag Fröja sex kilometer, lite trav o galopp men mest i skogen. Nu får hon vila fredag, sen åker vi till Fornaboda på lördag och på söndag är det final i folksam cup, dvs vi ska gå 50 kilometer på idealtid (gissar att den är fyra timmar). Laddar!

17/9
Red Fröja 6,5 km, travade fem med galoppinslag. 45 minuter. Red också X-ina och hade Roxanne som handhäst, 40 minuter med mest skritt, en liten trav var det meningen men X-ina tyckte galopp, och Roxanne hängde på! :) Hehe, X-ina är så häftig! Vet ju alla, haha! Iaf alla som träffat henne!

Här är X-ina och lilla(?) X-ando idag:



16/9
Red Chantelle och hade Cora som handhäst, 45 minuter skritt. Gick jättebra! Cora gick på bättre än när jag red Fröja, och Chantelle är lite lättare att bromsa lite lätt med en hand, så det gick super! Dessutom verkade Cora inte öm! :)
Sara fick också en liten tur, 30 minuter blev det, med lite trav och några galoppfattningar, hon var pigg och fattade fint! :)

15/9
Red Fröja 7,5 km, trav ca 6 km. Hade sällskap av Anna och Carmenzita halva vägen.

På kvällen var det avslutning på vallkursen! De hade gjort olika stationer och en tipsrunda vi fick gå. På första stationen som var fyrkantsfållan gick det åt pipsvängen! Man skulle fösa fåren i slalom runt pinnar, samt göra en sväng åt höger och en åt vänster runt fåren (den som vallar kanske förstår), men Esther förstod plötsligt ingenting! Sedan gick vi till "lydnads-stationen" och där blev det full pott! Man skulle gå fot (lös såklart) runt en liten fålla med får i, göra inkallning bredvid fållan, sedan skulle man få hunden igenom en tunnel (typ agility), samt lyfta hunden och kliva över ett hinder. Allt gick felfritt, vi fick lite hjälp vid tunneln så att Esther tog ner huvudet så hon såg mig genom tunneln när jag kallade på henne. :) Tredje stationen var ute på stora fältet, man skulle göra en hämtning och sedan fösa fåren genom en grind, göra en sväng, runt en dunk och sen ner genom grinden igen. Hämtningen hoppade vi över eftersom Esther inte kommit dit än. Fösningen tyckte jag gick ganska bra! Vi kom igenom grinden, runt dunken och genom grinden igen, även om vi tappade några får ibland! ;) Tipsrundan fick vi 17/20 på. Efteråt fick vi alla tårta!

14/9
Red Fröja 11 km, 1,57h med Anna och Carmenzita. Vi red mest runt och försökte hitta nya vägar i skogen, så det tog en stund! :) Men vi hittade en väg iaf! Jag visste att den fanns där, hade bara inte kommit på rätt ställe innan.

Idag är Roxanne 120 dygn!!! :D

13/9
Red Fröja 50 minuter skritt med Anna och Carmenzita.

12/9
Idag borstade jag på Cora och Chantelle i evigheter! :) Badade Coras man och svans och fixade och fejade på dem båda. Mysigt.
Cora har nya kompisar, Sammie och Gulis!



11/9
Hovslagaren var här och skodde om Fröja, hon fick sulor också, det rekommenderas på tävlingen vi ska på nästa helg.
Veterinären var här också och vaccinerade Roxanne, Chantelle, Cora, X-ando och Fröja.

10/9
Red Fröja fem km, trav och galopp fyra km. 36 min. Mötte Bosse som har travhästar några km härifrån, vi gjorde lite träningssällskap, och OJ vilken fart Fröja fick! Både när vi låg före och efter! Kunde knappt hålla henne! ;) Kul att se vilket drag det blir med en annan häst med!

9/9
Red Fröja fem km, trav 3,5 km med galopp. 40 minuter.

8/9
Hjälpte Anna att lastträna Carmenzita lite, fick göra ledövning med dem också. ;) Borstade och fejade på Roxanne lite, plus demonstrerade hur man lastar med henne. :) Kul, eftersom hon har ju varit förskräcklig att lasta förr, för länge sen, nu är hon gott exempel! :*

Vallkursen på kvällen, Esther var jätteduktig! Fick riktig kläm på fösningen och "gå bakom" och "ligg" och allt! Supernöjd! :D

Träning & målning

7/9
Idag blev långturen av, red 20 km, travade 18 km. Trodde att det skulle va lite längre, hade tänkt 22 km, men det var bara 20. Hade inte gps:en förra gången jag red den turen. Fröja gick på rätt bra, och det tog två timmar och 12 minuter.
Det blev ca 9,4km/h, BRA! Alltså, det är ju egentligen ganska "långsamt", men jag tycker det var ett bra träningstempo för Fröja, hon är ju ändå bara c-ponny! Har lite kortare ben liksom.. Hon är jätteduktig!
Och här är vad jag kom att tänka på när vi var ute:
Du vet att du bor på vischan när...
..Du kan höra tystnaden.
..Du har mött fyra bilar på en tvåmilsrunda som består av mestadels grusväg.
..Du har mött fyra bilar och tänker "oj, vad mycket trafik det är idag"!
..Du kan stanna och kissa var som helst, mitt på vägen om du vill, eftersom du hör bilar/människor på mils avstånd!
..Du kommer på dig själv att tänka "Oj vad det här kalhygget har växt sen sist"!
Haha! Men jag trivs på vischan! Man skulle kunna byta ut "vischan" mot "mitt drömställe" också! ;)

Slänger in en bild på Roxanne för att hon är så söt!



6/9
Idag spöregnade det heeela dagen! Fixade med saker inomhus och under tak i stallet. Tex så smörjde jag massa saker, vad duktig jag var! ;)

5/9
Red Fröja fem km, trav 3,5 km. Tog 36 minuter. Duktig! Målade annars.

4/9
Fröja hade vilodag idag och det var regnigt så jag hade fått ledigt från målningen. Passade på att ta in X-ando och X-ina och pysslade lite med dem, borstade, kratsade hovar, klippte manen, plockade fulingar (fästingar).. Mysigt!
Sedan tog jag in Cora och Chantelle och pysslade och borstade dem i en evighet ungefär... :) Så klädde jag på dem lite tömmar och grejer och så tömkörde jag dem i par! :) Hihi, så kan det gå! Ca 20 minuter. Det gick ganska bra när jag fått ordning på dem, men jag fick lov och ha dem i varsin hand. Provade flera gånger att ha höger med höger och vänster med vänster men det funkade inte! Så jag hade Cora i vänsterhand och Chantelle i högerhand istället, då funkade det bra! På vägen bortåt hade Cora bråttom, och på vägen tillbaka hade Chantelle väldigt bråttom och då gick Cora så lååångsamt! Haha! Fick hålla igen Chantelle ganska ordentligt då. Visade sig att Cnorrisen hade en sten fastkilad i hoven... Söta tjejer, de skötte sig bra ändå! :)
Det blev ett mörkt kort, det var svårt att ha fyra tömmar och samtidigt ta kort, men jag var ju tvungen att ha bildbevis:



3/9
Red Fröja sex km i skogen, tog 1 timme och 15 minuter. Blev en del klättring och att sätta fötterna rätt! :) Fröja är verkligen en toppenhäst! Hon är så lättlärd och såå säker på foten när det gäller! :)
Dessutom är hon lite brunstig den här veckan...hehe ;)

Här kommer en bonusbild på en liten rackare som är heeeelt oskyldig som ni ser, det bara utstrålar att "Näää, jag har inte gjort nåt!" ;)

Formtopp!

Tror att Fröja kommit in i en formtopp! Hur pigg som helst och orkar mer! :) Rider ca 8-12 km två gånger i veckan nu och 3-7 km tre gånger i veckan. De kortare turerna innehåller antingen mycket galopp eller klättring! De längre turerna försöker jag hålla ett jämnt tempo samt hålla tiden jag planerat. Häromdagen red jag tex 12 km, med först en km skritt, 10 km trav och sedan en km skritt som avslutning. En timme och en kvart hade jag tänkt och prickade det exakt! :) I helgen blir det en ännu längre travtur, ca 22 km hade jag tänkt. Dvs en km skritt i början och slut, däremellan 20 km trav. Det är då två veckor kvar till Fornabodaritten där vi ska gå 50km. :) Hoppas toppen håller i sig!

De andra hästarna ligger lite på latsidan den här veckan, jag håller på och målar brädor som ska bli väggarna på stugorna som vi bygger! Sara och Carmenzita kom hem idag, Anna tog hit dem. De har bott hos Anna en vecka för att beta av hennes hagar. De andra blev glada när de kom! Och Chantelle passade på att brunsta mot Carmenzita... ;) Cora var glad att hennes bruna frände kom tillbaks, men hon stod gärna kvar vid grinden och blev gosad med ändå (av oss människor)! :)

På vallkursen går det bättre och bättre, igår började Esther och jag i lilla fållan, och det var det sämsta nånsin tyckte jag! :( Sedan gick vi till det öppna fältet och där tände hon till! :) Sen var vi i fållan igen, och avslutade ute på fältet, och det var den bästa gången nånsin! Haha så det kan gå! Övade bara på att hon ska vara bakom fåren och gå åt motsatt håll än vad jag gör, dvs balansera på kl 12. :) Kul!
Här är en bild från förra gången, Esther tittar intresserat när de andra är i fållan:


 


RSS 2.0