Cora är kul

Jag har ju börjat klickerträna med Cora, hon tycker det är jättekul! Kan man inte använda benen får man använda hjärnan! ;) Brukar börja med att lära dem sätta nosen på min hand när jag håller upp den, så att de ska fatta att klicket betyder godis också. Ialla fall så höll jag på med den övningen när Cora istället stack ut tungan på handen precis när jag klickade!  Jag tyckte det var lite kul, så jag fortsatte klicka när hon slickade, så nu gör hon det istället när jag håller upp handen! Haha! Efter det har jag gått vidare och påbörjat att hon ska ta huvudet mellan frambenen, och det ska vi fortsätta med nästa gång. Det är bra att hon fattar när vi ska träna och när vi inte gör det, vill ju inte att hon ska bli nafsig och leta godis i tid och otid! Roxanne kan ju också en del konster, men hon vet när det är klicker och när det inte är det.
Var också ute och tömkörde Cora igår med svängel på! :) Hon sneglade lite till att börja med men sen gick hon på. Släpade den, drog i den (har ett grimskaft i svängeln så jag kan dra i den) och gungade den åt sidorna. När jag gungade den första gången tittade hon lite bakåt, men gick sedan på igen, sen brydde hon sig inte. Hon var däremot lite mer alert och tittig den här gången, men det blåste ju också ganska bra.
Häromdagen var hon med som handhäst när jag red Fröja en kort tur i skogen, det gick sådär. Det var inte rätt kombination så att säga! Fröja låg på och jag fick bromsa henne, och Cora gick långsamt och stretade emot repgrimman bitvis, så nästa gång får hon följa med någon som går saktare. Det blev de två för att Cora ville följa med ut ur hagen när jag hämtade Fröja, hon hängde med lös till och från stallet. Hon är en liten vovve Cora! ;)


vasaritten bla

Nu var det länge sen det blev uppdaterat här! Min dator krånglar så jag sitter bara korta stunder för att kolla mailen..

Sen sist har ju jag och Fröja varit iväg till dalarna och ridit vasaritten! Den 10/8 blev vi godkända på 50 km (Fast banan var faktiskt 54km). Det var en tuff bana! Började med att gå igenom hela samhället Rättvik med trafik, fontäner och stora dalahästar! Sedan bar det av uppåt! Uppför slalombacken rättare sagt! Försökte gå bredvid, men jag orkade knappt halva! Matte behöver visst också lite klättring på träningsschemat! ;) Haha! Ett tag var det mycket nerför på en lerig stig, det hade regnat en del, så där blev det bara skritt. Fröja låg på i ca 1,5 mil den här gången! Fick hålla igen henne ordentligt i början. I veterinär grinden var jag så trött! Men min proffsiga hinknisse tog hand om Fröja och mamma langade fram pastasallad så det var bara att sitta på stolen och ta igen sig en stund i pausen! Sen var jag på G igen! Och Fröja också efter lite avsvalkning, vatten och käk med äppelbitar i! :) Andra sträckan gav vi oss iväg på utan sällskap, så det gick inte lika fort då, Fröja skulle dessutom hålla på och bli "rädd" för saker och ting hela tiden så det blev lite hackigt! Men så kom en häst ikapp oss och då tog vi rygg på den! Både Fröja och den hästen kändes trötta så vi tog det ganska lugnt. När det var några kilometer kvar till mål och vi just blivit hinkade så blev vi omkörda av 8-milarnas upplopp! Då blev det fart på våra hästar! De tände till ordentligt och låg på en bra bit, och lugnade sig lagom till målgången! ;)
Pulsen för Fröja under dagen: Innan 40, Mellan 44 och i mål: 40! :D JÄTTEDUKTIG var hon hela dagen, och matte är SÅ STOLT! :) :) Vilken häst!
Syrran var också med i hinkteamet och hon hade kameran i högsta hugg! Här kommer några bilder som hon tog:

Jag klev av en bit när hon började trilskas vid fontänen i bakgrunden.




Fröja vet iallafall att vila när tillfälle ges!


Min hinknisse tog också kort, de finns att se på vår klubbs hemsida:  www.nerikesdistansryttare.org i fotoalbumet, vasaritten. En fin bild när vi kommer upp för slalombacken finns också på förstasidan!
Nu laddar Fröja om för sista deltävlingen i Folksam Cup, Fornabodaritten i september, också den 50km.


Premiering & fölmönstring

7/8
Idag var hovslagaren här, helskodde Chantelle och Sara, halvskodde Roxanne och verkade Cora. Gick bra.
Sedan red jag Fröja en kort sväng, lite trav men mest skritt. 4,8 km blev det, och tog ca 50 minuter.

6/8
Red Fröja 4,5 km, med klätterbacken tre gånger uppför och tre gånger nerför.

När jag kom tillbaka till huset satt den här lille rackaren bredvid trappan:


Och lite senare kom hans tre syskon fram också:
  


4/8
Red Chantelle med Anna och Carmenzita en sväng, ca en timme. Lite trav och några steg galopp.
Sen red jag Fröja och Anna red Sara, sex kilometer varav trav/galopp fyra km. Gick bra! :)

På kvällen var jag och Esther på vallkursen! Det blåste och regnade som sjutton så vi fick vara inomhus, i fårhuset. Där fanns två fållor, en mindre och en lite större som vi fick träna i. I den ena hade jag koppel på och bara skulle få henne att gå längs ytterkanten bakom fåren. Bra! I den andra var hon lös och jag försökte få henne att gå åt motsatt håll runt fåren än vad jag stod, "gå bakom". På slutet fick vi lite kläm på det och hon fattade var hon skulle gå! :) Kul!

3/8
Red Fröja ca en mil, varav jag travade långsamt 8,5 km med galoppinslag. Hon var jättetittig idag och skulle bli rädd för allt! Toktjej! ;) I traven höll vi 10-10,4 km/h.

2/8
PREMIERING & FÖLMÖNSTRING! Det var kallblodspremiering på Kvinnersta i Örebro, och jag var där med X-ina och X-ando! Det gick bra att åka transport med lillen, och han var jätteduktig hela dagen! Höll sig i skinnet! ;) X-ina skötte sig också, och vi började med att göra ett godkänt ridprov, och sedan gick vi till mätplatsen. X-ina mätte 133,5 cm i mankhöjd! (De drog ju bort en centimeter för skorna också, dessutom nyverkad igår). 180cm i bröstomfång och 19cm i skenbensomfång. Stadig tjej! Sedan fick de stå i box ett tag innan det var dags att visa i ringen! Jessica som gick i min klass på kuskutbildningen hjälpte mig att hålla i den andre när jag visade. X-ina blev godkänd, stamboksförd med ett B. :) Så här stod det på bedömningen: "Lågställd, vackert huvud, lågt, grovt ansatt hals, lång i bålen, välvinklat kors. Grovbent, relativt korrekt. Taktmässig skritt och kort, markbunden trav." Fick ju inga poäng eftersom hon är 15 år.
Och lille X-ando fick raden 77878=37p och klass II. Det andra fölet som visades fick också 37p, men jag kommer inte ihåg raden. X-andos bedömning lät så här: "Ordinär rastyp, vackert huvud, lågt, grovt ansatt hals, bra bog, något svag rygg, välvinklat kors. Benad för storleken, relativt korrekt. Markbunden skritt, lätt trav med bra hasarbete."
Jag är nöjd med både X-ina och X-ando! :)

Jessicas kompis tog lite kort med Jessicas kamera:
  


1/8
Hovslagaren var här idag och skodde X-ina och Fröja, samt verkade litegrann på X-ando.
Lasttränade X-ando två gånger. Första gången gick det inte så bra, men till slut var det två framhovar på rampen. Andra gången hade han funderat på saken och tog ett steg i taget upp och snart var han inne. Men han var tvungen att luta sig mot X-ina på vägen upp! (Jag hade ställt henne på ena kanten halvvägs in, mumsandes på hö).
Badade båda två på kvällen, och då var lillemannen trött! Han fick fnatt när jag släppte ut dem! ;)

31/7
Red X-ina 4,2 kilometer, 52 minuter. Trav och lite galopp i skogen. Borstade, kratsade hovarna på X-ando. Och så fick han känna på klippmaskinen över kroppen, stod stilla och var jätteduktig! :) Han hade också en pad på ryggen en stund. :) Stod ju dessutom uppbunden i stallgången. :)
Red Fröja fem kilometer, skritt 600 meter, trav och lite galopp 1,4 km, in i skogen till klätterbacken. Tre gånger upp och ner =200 meter uppåt och 200 meter nerför. Bra! Sen till vägen igen och ca en km galopp och trav och sen en km skritt hem. :) Mycket duktig!


RSS 2.0