Däck

24/10
Tog en skritt-tur i skogen med Fröja på 50 minuter. Mysigt.

23/10
Red Chantelle och hade Cora med som handhäst. Skrittade ca 40 minuter, Chantelle var verkligen på hugget och tyckte att en motorsåg inne i skogen var livsfarlig, så hon var tvungen att studtsa iväg lite, Cora hängde med, men var cool. Måste tillägga att Chantelle har dragit stockar med motorsåg som sågar i närheten, så det här var påhitt! ;)
Red X-ina 40 minuter sen och gjorde lite övergångar skritt-trav, släppa bett och mjukgörande rörelser, tog en liten galopp också, X-ina var glad! :)
Hade Roxanne inne och gjorde en genomborstning, hon har en riktig mage nu! :)

Cora och Chantelle:



22/10
Red Fröja 30 minuter, gjorde övergångar skritt-trav, släppa bett och mjukgörande, gick riktigt bra!!
Körde Sara fyra kilometer, 40 minuter. Trav i tre km, 17 minuter (skritt i två nedförsbackar).
Sen på kvällen var jag duktig och smörjde bröstselen! :)

21/10
Idag var veterinären här och vaccinerade Cora, X-ando och Roxanne igen. Passade på att göra det till träning för X-ando, han var inne i stallet utan mamma för första gången! Tog in Cora och Roxanne först så de stod inne i boxarna när jag gick och hämtade lilleman. Inne i hagen stannade han några gånger, och när vi kom ut ur hagen försökte han springa förbi mig istället, men då får han backa upp! Inne i stallet fick han stå uppbunden och jag kratsade hovarna och klippte manen på honom. Ingen idé att borsta, han hade kletig lera över hela sig! Kliade honom lite med piggborsten där det var torrt, det gillar han! :) Mätte honom också, han är nu ca 118,5 cm i manken. Sen kom vet och gav han ett stick, det gick också bra. Efteråt tog jag ut honom först, och först gick han en bit fint, sen försökte han springa iväg och då fick han backa! De sista försöken han gjorde räckte det att jag ruskade i grimskaftet så hejdade han sig, så det kändes som att han lärt sig nåt! Kul! Han behärskade sig ganska bra när jag skulle släppa, fick säga åt honom en gång, sen var han stilla tills grimman var av, då for han iväg i full rulle! Haha! Sedan fick de två damerna gå ut också.

Här kommer X-ando!



20/10
Idag var en fixa papper och snacka-dag, diskuterade lite med Anna och på kvällen var det ridledsmöte. Men jag hann iaf rida X-ina däremmellan, 40 minuter. Skrittade en km, travade 500 meter, gjorde mjukgörande övningar och släppa bett i ca en km (i skritt) och sedan lång tygel sista 500 metrarna hem. Mkt duktig!

19/10
Först red jag Fröja och Anna fick rida Sara, vi mötte Ida-Herkules och Louise-Cashmir och tog en runda tillsammans, ca 1,5 timme med lite trav.
Sedan red jag Chantelle och Anna Carmenzita på en skritt-tur ca 40 minuter, Chantelle var pigg! :)
På eftermiddagen tömkörde jag Cora med däck! Första gången hon drog däck och det gick riktigt bra! Hon sneglade lite när det kom på sidan, men fortsatte knalla på lugnt. :)

Här kommer rumpan igen, med däck efter:



18/10
Var iväg och tittade på KM för Örebros fjordförening i hoppning och dressyr, kul att se massa fjordingar! :)

17/10
Red Fröja fyra km, trav tre.
Hämtade en last med halm resten av dagen.

16/10
Fixade papper och tvättade på fm, eftermiddagen ägnades åt att elda skräp och ris vid stugorna.

Plocka skräp

15/10
Red Fröja fem kilometer idag, tre kilometer trav med galoppinslag, PIGG idag! :) Rakade henne över strupen innan, se om hon blir mindre svettig.
Red X-ina på kvällen, ca 45 minuter, mest skritt, lite trav. Hade sällskap med en tjej här i trakten som har sina hästar hos min granne för tillfället. :)

14/10
Red Chantelle idag, 40 minuter skritt, kändes helt normal och pigg! Hon har varit ohalt/osvullen och inget konstig ett tag nu så nu tänkte jag börja skritta lite igen. :)
Körde Sara 35 minuter, ca fyra kilometer. Travade ca 2,5 km. Sara var pigg och efteråt var hon MYCKET nöjd! Härligt! :)
Fixade med Coras man och svans på kvällen, bankade på hovarna med sko, och petade ur smuts där det är ett hål då. Hon tappade tålamodet lite men jag lyckades hålla kvar så då gav hon sig. :) Muchos bra! ;)
Kawa åkte för övrigt hem idag...

Här kommer en höstig bild på Saras rumpa:



13/10
Red Fröja sju kilometer, trav med en hel del galopp i fem kilometer. Mkt bra!

12/10
Idag hade Anna med sig Noa och en kompis och hennes två barn så de hyrde Sara och X-ina och gick en tur. Anna ledde med Carmenzita också. De var ute i en timme och 50 minuter, det hade gått bra sa dem. :)
Jag och Kawa jobbade vid stugorna lite idag, han målade ena framsidan och jag plockade skräp och la i en hög som ska eldas sen och plockade ihop sånt som kan användas som ved.

Kissarna är med överrallt, här är Askira:

Hovslagare...

11/10
Red Fröja idag, fem kilometer, 45 minuter. Jobbade på med mjukgörande övningar och släppa bettet. Duktig!
Tömkörde Sara med svängel en kilometer, ville se hur hon kändes, det var ett tag sen med skrammel bakom! :) Gick toppen! Kawa är iväg till Örebro på en spelning ikväll.

10/10
Kawa och jag var till Skövde och hämtade foder.

8/10
Var till tandläkaren på fm och gjorde avtryck för en ny bitgrej, äntligen.
Fixade med Cora sen på em, fixade i hovarna, bankade på sko på alla hovar, gick mycket bra! Höll som "nya" hovisen visade och det funkade fint! :) Tömkörde henne i 25 minuter med svängeln också, det gick bra! :)
Kawa kom hit på kvällen. :*

Så här kan det gå:


Häftig bild på hela hästflocken:



7/10
Fårflytt/skiljning/avmaskning och stänglelbygge.

6/10
Målade fm.
Red Fröja 40 minuter, övade på släppa bett och mjukgörande övningar.
Carmenzitas "ordinarie" hovis var här och han provade att banka lite på Cora, och det gick jättebra! Cora is in lööööööve! ;) Haha! Så när han kommer igen om några veckor ska han sko på Cora!!! Jag ska öva på att banka mer, han visade hur jag kan hålla så hon inte kan sätta ner så lätt och jag får mer kraft att hålla kvar om hon stegrar. :) Toppen!

4/10
Red Fröja och Anna red Sara, en timme och 10 minuter, lite trav och nån galopp på grusväg, och en del klättrandes i skogen.


Bonusbild på sötnosarna Askira, Gulis & Sammie:


Kolla hemsidan!

Nu har jag gjort en del ändringar på innehållet, så kolla in www.gronelid.se och maila gärna mig åsikter!

Besök

3/10
Red X-ina och hade Roxanne som handhäst, ca 50 minuter skritt. :)
Fixade med Coras hov och fick säga åt henne lite, hon ville ut igen och brunsta för Carmenzita lite!
Red Sara på kvällen med Anna och Carmenzita en skritt-tur i skogen, najs!

2/10
Red Fröja fem km, och trav tre km. 11km/h för övrigt i traven. ;)
Tog in Cora och fixade med hennes hov och klickertränade. Först "slick på handen", sedan huvudet mellan frambenen, och så slick igen. Sedan tog jag en pisk för att peta på frambenet med så hon löft benet, början till spansk skritt tänkte jag. Sedan avslutade vi med slick på handen igen! :) Hon stannar upp ibland och funderar, ser kul ut när hon får en rynka ovanför ögat och stirrar ut i fjärran! Haha!

1/10
Hovslagaren var här idag, Roxanne fick bli barfota, X-ina fick bli barfota bak och så fick hon fortsätta ha rollers fram. X-ando blev verkad och fick öva att stå på gången medans mamma blev skodd. Cora blev verkad och hade lite bärrandsröta så hovis klippte upp väggen lite där, så den ska jag fixa lite med nu. Fixade hennes man och svans också. Chantelle blev barfota bak och fick även hon rollers i fram. Sara helskodd som vanligt.
Chantelle hade ingen temp och inte halt tyckte jag, for runt i full galopp i hagen! Liiiite svullen på kotan fortfarande.
Red Fröja 50 minuter skritt med Anna och Carmenzita på kvällen.
Fick hem spån och fodermorötter. :)

30/9
Red Sara 40 minuter, fyra km, PIGG! Mest skritt, gjorde lite släppa bettet övningar.
Chantelle verkar inte halt längre, liiiite svullnad i kotan.
Fixade med papper och pärmar idag också.

29/9
Var iväg och tittade när några bekanta fick träningshjälp med sin häst hos några som jobbar efter John Moore.. så det var bekant.
Red Fröja 30 minuter, gjorde mjukgörande och släppa bett övningar i skritt och trav, fyra km. Fröja fattar snabbt! :) Kul!
Chantelle bättre, har lagt om våtvärmande, men det kommer inte ut nåt vad jag kan se.

28/9
Stängslade och utökade hästhagen. Ridledsmöte.
La om Chantelles hov, ingen temp, går bättre.

27/9
Camilla och Sara åkte hem idag.
Chantelle hade ingen temp och gick bättre, la om våtvärmande på hoven.

26/9
Jag red Fröja, Camilla red Sara och Sara red X-ina, förvirrande va! ;) Haha! Vi red ca två timmar, mest skritt eftersom X-ina inte är lika igång som de andra två. Lite trav och en galopp blev det ändå.
Hovis kom och tittade på Chantelle, men det enda hon hittade var en typ blödning på ballarna, som jag såg i fredags, men hon ömmar inte och inget hål eller så. Halt i trav och lite svullen fortfarande. La om våtvärmande.

Och självklart kommer här bilder från dagen:

Sara var fasligt trött efter ridturen!


Och X-ina var trött under ridturen! ;)


Chantelle är söt:



25/9
Chantelle ingen temp, men benet var jättesvullet på morgonen. Gick dock ner något under dagen. La våtvärmande igen på natten, har alltså pratat med hovis och misstänker hovböld..
Red Roxanne 30 minuter skritt, fyra km. Magen har börjat synas, och det kändes när man satt på nu! :)
Mina kompisar Camilla och Sara kom på kvällen! :D :D Kul kul!



Fornabodaritten!

24/9
Den rackarns Chantelle var alldeles svullen i benet idag, hade 39 graders feber när jag tog in henne, efter grundlig undersökning misstänker jag ändå att det är en hovböld, så inatt får hon stå inne med våtvärmande omslag om hoven så får jag se hur hon är imorgon. Cora får vara inne också som sällskapsdam. Borstade dem båda och pysslade med Coras man o svans.
Annars var jag inne och städade golv, tvättade kläder och städade fågelburarna hela dagen..

23/9
Var till Karlsborg och veterinären för att sterilisera Briseis, det gick bra, hon fick tre stygn på magen och vaknade upp på eftermiddagen, lite groggy men pigg och ville senare på kvällen ha mat! :)
Idag var Chantelle PIGG! Hon var skitarg för att hon fick lov att vara inne och bet i Carmenzitas hals över väggen och röck henne i manen! Haha! Sen dansade hon ut i hagen! ;)
Jag är fortfarande skittrött och har träningsvärk, så jag ligger lågt.

22/9
HELLO TRÄNINGSVÄRK! ;)
Hehe, ögonen var jättetrötta när jag vaknade idag och träningsvärk i lår och armar! Mamma och syrran åkte hem och syster yster tog med sig en av kissen hon skulle ha, Zessi heter hon nu! :)
Var med Anna till Askersund och lunchade lite, sedan kom veterinären till Carmenzita, som fick penicillin och butta för sina sår.

21/9
FORNABODARITTEN!
Kl 05 var det dags att vakna, Fröja fick frukost, och sedan satt jag i cafeterian och tog betalt för frukost, först med två andra tjejer, sen en stund själv och sedan fick mor och syster hoppa in så jag kunde vara funktionär i förbesiktningen och skriva nummer på rumpor! Hästrumpor alltså! ;) Sedan var det dags att börja göra iordning Fröja, borsta, putsa och sadla på. kl 9.15 var bangenomgången och sedan var det dags att sitta upp och skritta fram! Det var 36 startande i 50T-klassen så det var många vid starten!
Fröja låg på ordentligt de två första milen, vi låg i en klunga, jag kunde knappt hålla henne och hon stack till och med några gånger!! Strax innan två mil var det en groomplats där mina nissar stod, dröjde mig kvar när klungan red vidare och sedan skrittade jag en bit för att hamna själv. Då kunde jag ialla fall släppa på tyglarna, men Fröja travade på i friskt tempo ändå! Första slingan på 32,5 km  tog 2,5 timme! Hon pulsade ner snabbare den här gången, och vi fick 52 i mellanpuls. :)
När vi skulle ut på nästa sväng ville hon först inte gå ifrån området, så jag klev av och gick inne på banan tills det kom en bakom oss i trav, då hoppade jag upp och tog rygg! När vi svängde ut på grusvägen så fattade Fröja att vi visst skulle springa mer, så då tände hon till igen och drog på! :) Försökte hålla oss ensamma nu också, då gick det bra. Kom ikapp några ibland och då försökte hon genast kuta ikapp och helst förbi igen! Fick faktiskt bromsa henne ända in i mål! :D
Tog lite lägre att pulsa ner nu och det slutade på 60 i puls. (Sneglade på pulsarens handtag och det pendlade mellan 58-60 slag då). Fröja var ju jätteduktig! Pigg, åt och drack hela tiden! :D Tiden blev 4 timmar och 15 minuter! Alltså en förbättring från de andra ritterna! :) Det blev placering i Folksam Cup dessutom, som det var final i. En åttonde plats fick Fröja och jag! Och så fick "fjordingen" ett specialpris också som vi fick baxa upp till bilen; en stor havresäck! ;)
Kul var det och jag var supertrött när vi kom hem, men Fröja var superpigg och hade jättebråttom ut i hagen! :)
Nu har Fröja 150 godkända tävlingskilometer!

Syrran tog lite bilder igen:







Chantelle hade varit pigg idag sa Anna som tittat till henne. Anna hade lånat Sara också och haft med en vän som red henne. Carmenzita hade gått omkull när de red och fått stora sår på bringan stackarn! Anna klarade sig med skrubbsår.

20/9
Chantelle hade lite temp och fortfarande halt på förmiddagen, men finns ingen svullnad, värme eller ömhet nånstans..
Åkte till Fornaboda med Fröja idag, inkvarterade henne och satte upp för morgondagen på viloområdet... gick promenader med Fröja. Förbesiktade på kvällen och blev godkänd för start! :)

19/9
Red Sara en timme med Anna och Carmenzita, plaskade i vattnet vid Ösjönäs. :)
Chantelle var konstig! Hon hade lite temp när jag tog in henne och gick ovilligt, hon fick stå inne medans vi red och sen hade tempen gått upp och hon var halt! :o Det enda jag kunde hitta var att hon var röd på ena ballen på det benet men hon är inte öm, varm eller svullen nånstans! Chantelle är bäst på att va konstig!



RSS 2.0