Turer & trasigt...

30/7
Hade en tur idag, med samma holländska tjej som i måndags! Kul! Hon rider riktigt bra (hon är 12 år), och så lärde hon mig räkna till 20 på holländska! :) Hon har läst tre år engelska i skolan och börjat med franska, och nästa år börjar hon med tyska! De läser alltså alla tre språken obligatoriskt! Jättebra ju! Synd att det blåste så mycket vid Unden, annars hade vi kunnat gå ner i vattnet lite. 
Sedan tömkörde jag Cora med två rep den här gången. Började med att ha det ena nere, sedan båda med grimskaft i det ena. Gick jättebra. Provade att backa så repen hamnade framför henne och släpade åt det hållet, gick bra till att börja med med sen freakade hon ur (I can´t belive I just said that) och kastade sig åt andra hållet. Där var jag snabb att hänga med runt så inte tömmarna trasslade sig! Bromsade och ropade whoa Cora! Så hon stannade och sen bara vände vi tillbaka och fortsatte. :) Fick dock stanna till och rätta till ena repet som hade hamnat mellan både frambenen och bakbenen, dvs bröstan hängde snett. Sen gick vi lite till, travade några meter och sen tog jag bort grimskaftet som hängde i det ena repet. Så att båda åkte hit och dit och rasslade mer av hennes rörelser. (När grimskaftet hänger i åker det bara slätt bredvid). Samtidigt övar vi ju på att göra halt och stå still fast jag springer runt henne och viftar och fixar med grejer! ;) Innan vi kom fram till stallet igen provade jag att backa igen och det gick mycket bättre. Hon tog ner huvudet lite och tittade på repen som var framför henne men stod kvar och sen gick vi hem. :) Mycket nöjd! Var ute 30 minuter ungefär.
Innan tömkörningen hade jag badat hennes man och svans, så hon fick öva på att vara distanshäst, stå stilla ute medans jag skopar vatten över henne och splashade det mellan bakbenen. No problem! Efter tömkörningen masserade jag henne över hela kroppen med piggborsten, she löööööves it! Och sedan ryktade jag med en mjuuuk ryktborste. Och Cora såg helt saaalig ut! :D Bra matchning, jag älskar att pyssla och Cora älskar att bli pysslad! :) Och så vill hon pussas HELA TIDEN!

Den numer välbekanta rumpan:


Cora står och väntar, kolla vilken frodig man! ;)


Oj, oj, snart ramlar hon! (När jag ryktade)




29/7
Red Roxanne en kortis, med Anna-Carmenzita och Noa red Sara, men så såg vi veterinären komma (som sa att han skulle ringa i förväg) så det blev galopp för mig hem igen, de andra red en sväng själva. Roxanne tyckte det var kul att galoppera dock! Fick Hippotrim till Chantelle och så fick hon stelkrampsspruta också, senaste var -06.
Sen var jag ju tvungen att åka iväg och hämta ut hippotrimet. Sent på kvällen tog jag X-ina i hagen och övade lite uppställning. Och X-ando fick öva på att gå i grimman och stanna och ställa upp lite. :) X-ina var verkligen med på noterna när jag råkade ha lite äppelbitar med mig! ;) X-ando fattade inte vad sjutton det var jag hade i handen, ska man ÄTA det?? ;)
Chantelle hade blivit svullen runt såret när jag kollade det igen. Men ingen feber.

28/7
Hade turridning idag! En holländsk tjej på tolv år, hon var jätteduktig! Hon red Sara och jag Fröja. Vi travade och galopperade ganska mycket och det var inga problem! Det blev 1,7 mil, de två timmarna. Efteråt frågade hon om hon fick hjälpa till och det fick hon ju självklart! Hennes familj, mamma, pappa och lillasyster var med också och höll i hästarna! :) Sedan fick tjejerna klappa alla hästarna i hagen och jag berättade om dem. Kul! Hon kommer tillbaks på onsdag! 
Sen red jag X-ina tre kilometer, 40 minuter. Hon är superpigg och vi travade lite och galopperade lite. :)
Ännu lite senare skulle jag rida Chantelle med Anna och Carmenzita, men fick syn på ett sår på vänster framknä, förlåt, karpalleden. Undersökte och insåg att det var ca en centimeter djupt och det rann vätska, men hon var inte halt. Blev en promenad ner till grannen som är veterinärassistent på atg, och hon tyckte att Chantelle borde få pencillin för säkerhets skull.
Så imorgon blir det att ringa vet... Tycker mig känna igen detta, Chantelle har gjort detta förr, men då var det på hasen nära leden! :/

26/7
Tog det lugnt idag, förkyld. Red X-ina två km, 25 minuter. Hon var jättepigg, och när jag skulle trava lite drog hon på och fattade galopp! Hon fick springa lite! ;)
Tog in hö.

25/7
Vaknade förkyld, men tog ändå en tur med Fröja, åtta kilometer varav trav sju med galoppinslag. Duktig! Litet bråk vid/i vattnet också, men reddes ut. :)
Tog in hö.

Kvalitet

24/7
Red X-ina 45 minuter i skogen, lite klätterbackar! :) Travade några meter också, då blev hon pigg! :) Kände igen den gamla X-ina! :) Alltså innan hon blev dräktig, under dräktigheten blev hon så slö och bara snubblade, men nu är piggelinen visst tillbaka! Hihi!
Tömkörde Cora också, med rep på höger sida idag, inga problem! Gungade med repet hit och dit, längs med hela benet på henne, låg emot andra benet också i svängarna. Drog i repet och Cora drog tillbaks. :) Travade några steg. Jag råkade trampa på grimskaftet som jag har i repet två gånger så det blev ett ryck och Cora stannade. :) Jätteduktig! Sen trampade hon på repet själv också, stannade. Efter trampet hamnade repet mellan bakbenen, men hon fick den rätt själv när hon fortsatte gå. BRA! Inte brydde hon sig heller! :)
Pappa fyllde 60 år idag!

Här är X-ina nöjd efter ridturen:


Cora med repet:


23/7
Jag red Chantelle idag och Kawa red Fröja! Vi red ca 8,5 km, det tog ca en och en halv timme. Skrittade mest, men travade och galopperade en del också. Och plockade körsbär! ;) Kul!

Kawa och Fröja efter ridturen:


Fröja med munnen full av körsbär!


22/7
Skara sommarland!

21/7
Idag var min kompis Frida med familj här och självklart skulle ju barnen rida! Alltså Amanda och hennes kompis Wilma. Sedan kom Annas dotter Noa också, så det blev tre tjejer som hängde med mig på en ridtur! Amanda red på Cora, Wilma på X-ina och Noa på Sara. Frida gick med lite också på håll ifall att. Jag själv red Roxanne. Vi skrittade upp på våran skogsväg till oxmossen och tillbaks, ca 2 km. Tog en halvtimme. Vi travade några steg också.
Sedan släppte vi in Carmenzita i flocken! Gick bra, brunstlisan Chantelle var klistrad efter henne! ;)

Amanda-Cora, Jag-Roxanne och Wilma-X-ina, Esther framför:


Noa-Sara, Amanda-Cora, Jag-Roxanne, Wilma-X-ina och Esther framför:
a


19/7
Red Fröja sju kilometer, mest skritt i skog, tog en timme och tio minuter. PIGG!
Tömkörde Cora med rep på vänster sida! Gick jättebra! Gungade och drog och rasslade med repet och hon brydde sig inte alls! :)

18/7
Red X-ina 20 minuter skritt. Hö resten av dagen.

17/7
Kvalitetsbedömning!
Dagen började med gångarter under ryttare. Började rida fram och det gick ganska bra ute på fältet, travade och galopperade. Men Chantelle drog sig mot den andra hästen som vi skulle rida med hela tiden. Självklart var det dags att börja brunsta! :I Tjejen som red den andra hästen och jag hade ju räknat ut när det borde bli vi, men det blev mycket senare så det blev att sitta på hästen ganska länge tyckte jag. Fast vi skrittade mest fram tills vi fick komma in. Inne i ridhuset när vi skulle visa upp oss var Chantelle trööög! Hon blir det när hon brunstar... Fick henne att gå, men hon hade inte nån jätteframåtbjudning så det visade sig i poängen. I höger varv var ena långsidan fruktansvärd, så där tvärnitade hon och fick övertalas att gå fram sidlänges... Men i vänster varv gick det bra! :S Galoppen gick sämst. Sedan fick vi sadla av och visa för hand. Hon kunde ha travat på lite till där, men hon var så trött. När vi stod och väntade på den andra hästen sjönk huvudet, ögonen ville ramla ihop och det röck i henne! Gumman! Jag tycker ändå det var bra gjort, det var första gången jag red henne i ridhus. (Trodde att det skulle vara på utebana).  Sedan fick hon vila i boxen och äta och dricka innan löshoppningen skulle börja.
Jag berättade att vi bara gjort detta en gång innan så domaren tog hänsyn. Poängen åkte ner pga att vi inte kom upp på nån högre höjd. Men det skulle vi inte heller när hon är så grön. :) Jag blev nöjd, det gick mycket bättre än när jag var och löshoppade henne själv! Hon fick upp farten och vågade hoppa igen när hon rev en gång! :) Jätteduktig!
Fick vila lite innan vi gav oss av hemåt igen. Världens duktigaste tjej! Vi fick en rosett, diplom och en plakett. (Alla fick lika).
Poängen:
Gångarter
Skritt 7 Trav 7 Galopp 6 Summa: 20 Medel: 6,7 Allmänt intryck & ridbarhet: 6.
Domaren sa att hon har taktmässiga, rörliga gångarter och energisk trav med bra bakbensaktivitet, vägvinnande taktmässig galopp men är ännu lite obalanserad och skulle ha mer framåtbjudning. (Speciellt i galoppen).
Exteriör
Typ 6 HHB 6 Extr. o rörelsernas korr. 6 Skritt 7 Trav 7 Summa 32 Medel 6,4.
Måste bara säga att samma domare har tidigare gett henne 17 17 16 17 17=84. Och vid det tillfället tycker jag att hon såg sämre ut! ??
Löshoppning
Teknik och förmåga 5 Temperament och allmänt intryck 5. Kommentar: "orutinerad".
Domaren sa att hon har snabb reaktionsförmåga, är spänstig och att hon har "mycket hoppning i sig, så jobba på"! :D För dagen orutinerad och ängslig. Osäker på taxeringen.
Jag är jättenöjd, även om poängen inte blev så hög så fick hon många bra kommentarer!

16/7
Först packade jag ihop mina och Chantelles grejor i bil och transport, sen fick Chantelle bada! Oj vad vit hon blev! ;)
Sen bar det av mot Strängnäs, Näsbyholms anläggning, för kvalitetsbedöming! Veterinärbesiktningen var på kvällen och det gick jättebra. Chantelle är 146 cm i mankhöjd (trodde hon skulle va högre) och har 18,5 cm i skenbensomfång. Allting var ua och som kommentar fick hon "Trevligt sto!" :) Temperament och hanterbarhet: 10 Hälsotillstånd: 10. Senare på kvällen gick vi och betade innan det var dags att natta.

Chantelle på kvällsbetestur:


15/7
Var till Norrtälje.

14/7
Hässjade hela dagen. Min farmor gick till farfar på andra sidan inatt. :´(

13/7
Red Chantelle 50 minuter.
Red X-ina 20 minuter skritt. Hässjade.

12/7
Red Chantelle 23 minuter, tre kilometer.
Red Fröja 27 minuter, 2,7 km skritt.

Plask!

11/7
Idag regnade det, så det blev hässjning hela dagen... På kvällen hade jag bestämt med Anna och tyska tjejen Eva att rida en tur, så det gjorde vi! Jag red Fröja till Anna, Eva red Sara som redan var hos Anna och Anna red förstås Carmenzita. Vi red en tvåtimmars tur till Porsavattnet. Travade och galopperade en hel del! Och en bit genom skogen. Eva gillar Sara och känner sig trygg så det går jättebra! Blev 12,5 km. Det här var ju andra gången Eva red Sara, och hon har ridit tidigare i Tyskland, hennes pappa har haft hästar jämt. Kul att öva på engelskan! :) Hon förstår lite svenska också.
Sedan fikade vi hos Anna och satt och snackade om allt möjligt ett tag. Nice! Fröja fick stanna kvar med Sara och Carmenzita hos Anna sen.


10/7
Red Chantelle fem km, 55 minuter. En bit genom skogen med klätterbackar, travade ca 1-2 km med en bra galopp inlagd! :)
Tömkörde sen Cora 25 minuter med bröstselen, hängde läderdraglinorna över ryggen på henne så att de dinglade under magen och på frambenen lite. Viftade runt med pisken i gruset och i buskarna också, hon hoppade till nån gång, men annars brydde hon sig inte. Gick med spetsade öron hela vägen! :) Pysslade om manen också såklart.
På kvällen tog jag och Anna en långtur! Jag red Sara. Vi red 15,7 km, tog ca 3 timmar och 20 minuter. Stannade och pratade med massa folk som Anna känner, så det tog ett tag! :) Men trevligt! Anna visade vägar som jag inte hade ridit, där hon red när hon var yngre. Vi var också till en sandstrand där man kunde gå i med hästarna! :) Och med två badhästar blev det en del plaskande! Hihi! ;)
Sara jobbade på duktigt i alla uppförsbackar det blev! Men på vägen hem var hon superpigg ändå! Då var det bråttom hem! Vi såg solnedgången när vi red längs Undens strandkant! Superfint!
Bilder:

Cora poserar i gröna tränset och sele efter tömkörningen:


Cora in action!


Anna och Carmenzita i vattnet:


Jag och Sara i solnedgången, Anna tog bilden.


Bonusbild på Fröja för att hon är så söt! ;)


löshopp

9/7
Red först Chantelle 7,5 kilometer, trav ca 4km med några galoppfattningar. Varav en riktigt fin! :) Gick genom skogen en bit också. En timme tog det ungefär.
Sedan red jag Fröja 50 minuter, tror att det var 6-7 km, hade inte gps:en med mig.. Travade kanske fem km, varav ca 1-1,5 km på asfalt. Måste ju träna på det också. Jag hade tänkt att bli omkörd av bilar i trav också, men jag fick bara möten! Fröja är duktig! Hon får ibland för sig att hon ska stanna och vill gå hem, men det är bara periodvis, nu tex! ;)
På kvällen red jag Sara och mötte Anna med Carmenzita, och sedan fick Sara bekanta sig med Carmenzita hemma hos Anna, de ska gå där i några dagar nu. Vi ska rida på kvällarna. Inga problem att släppa ihop dem, Sara vallade Carmenzita lite i skritt såg jag, men inget bråk. Det är ju neutral mark för dem där. Och Carmenzita är ganska lågrangad också.
Sara var för övrigt PIGG! Ville trava av sig själv, så det fick hon! :) Kul! Några gånger när vi var själva ville hon stanna och tyckte vi skulle vända hem, men annars duktig tjej! :) Kul.

Gillade den här bilden på Roxanne och Chantelle som jag tog idag:



8/7
Var iväg till Laxå och löshoppade med Chantelle idag. Det gick sådär. Började ju med bommarna på marken och höjde sakta. Hade först ett hjälphinder som var lågt (max 60cm) och sen en oxer som jag höjde och breddade succesivt. Jag fick ingen fart på henne, bara trav, och jag var dessutom själv, så hon hoppade nästan från stillastående mestadelen av gångerna! Det högsta hon klarade var ca 85cm, och 80cm brett, från stillastående alltså! Sen när jag höjde lite till så rev hon med bakbenen, och sen ville hon inte ens gå in i fållan igen! Sänkte ner mycket och tog bort bakre bommen i oxern. Fick över henne till slut, men hon rev två gånger med frambenen, så jag sänkte ännu mer och fick över henne några gånger med lite tvekan, men öronen var iaf framåt.. Sen var tiden jag bokat ute, så då fick jag plocka undan.
Red Fröja och mötte Anna och Carmenzita också, och de hade med sig en annan häst från deras stall som hade en ny fodervärd. Travade när jag var ensam, eftersom den hästen bara skulle skritta. Traven blev iaf ca 5-6 km med några galopper inlagda. :) Fröja duktig! :) Lite fånerier när vi var själva på vägen bortåt, stannar och vill gå hem, men inte så farligt. Ritten blev 11,5 km. Trevligt!

Så här såg Chantelle ut när vi började:


Det fanns en trevlig kamrat i ridhuset också! ;)

 

Världsutställning bla

7/7
Red Chantelle i regnet idag, fem km på 45 minuter. Travade ca 3,5km med två galopper också! Jätteduktig! På slutet när jag länger ut tygeln har hon näsan nästan nere i backen (i trav) och alldeles avslappnad utan att öka farten! :D Nöjd!

Bonusbild på X-ando! :) Vilken läckerbit va! ;)



6/7
Red Fröja 5,5 km på 40 minuter, travade ca fyra km. Några galopper inlagda också! Bjuder själv och galopperar på fint! :)
Red Chantelle också, tre km med 1,5 km trav.
Eftersom det regnar och regnar och dessutom blivit lite kallt och blåsigt tog jag av Cora eksemtäcket och så fick hon ett regntäcke istället. Skyddar svansen lite iaf. Kletade på henne och borstade henne också, fast i omvänd ordning förstås! ;)

5/7
Åkte hem från Norrtälje, och på vägen stannade vi till (Jag och Esther) på kelpiedagen i aspuddsparken, Stockholm. Kul! Även här var Esther den enda rökblåa! ;) Träffade Etta och Eila, två kullsystrar, plus mamma Hessie. Kul! Det fanns olika stationer där det visades upp grenar som kelpies används till, dvs nästan allt! :) Lydnad, sök, spår, agility, rallylydnad, freestyle och vallning.. och budföring! Vissa tider fick man prova på några av grenarna med instruktör, och Esther och jag testade rallylydnad och vallning. :) Jättekul! Fick lite mer tips också med vallningen hur vi kan öva hemma. Vi provade även några hopphinder på agilitybanan när det inte fanns någon där, hehe! ;) Många som kommer och frågar om Esthers färg även här! :)

Här är systrarna: Eila (svart), Esther (rökblå) och Etta (fawn)!


4/7
VÄRLDSUTSTÄLLNINGEN! Eller som den heter, World Dog Show 2008! :D Tog en evighet bara att finna parkering, stå i kö in till veterinärbesiktningen och sen hitta rätt hall och ring! Tur att jag åkte dit i tid! Tack vare att jag skjutsade Kawa till arlanda innan så var jag där tiiidigt tyckte jag! Åkte från arlanda kvart i sju, och var vid ringen halv nio! När kelpie började! Och jösses vad snabbt domaren dömde! Träffade Ethers syster Etta och hennes matte Mia, och Esthers uppfödare med mamma Hessie och deras nya hane Race. Vi försökte hänga med i katalogen, men plötsligt så var det vi! Etta var ju i samma klass. Esther fick ett blått band, som de andra kallade en tvåa. Och kritiken blev: "Tik av ganska god typ, men lågställd, skulle haft mer mankhöjd. Ganska goda rörelser." Etta fick nästan samma, plus att hon tydligen har lite kort hals. Och så fick vi diplom och en liten godishållare att sätta på skärpet, med dog world show-emblemet på! :) Den var användbar! :) Så slipper jag ha godis i fickorna! Jag var iaf nöjd med resultatet, och de hundar som vann såg ut ungefär som Esther fast med högre mankhöjd! :) Och så fick jag höra att får man detta resultat på en världsutställning, kan man nog vinna en nationell! :) Det måste vi ju prova nångång också! Hehe!
Alla kelpies var klara klockan elva! :o För övrigt så var ju Esther den enda rökblåa där! Kom många och fotade och frågade om henne! :D Kul! Gick runt på mässan sen, fanns hur mycket hundprylar som helst! Och så tittade vi lite (Jag och Mia) när franska landslaget i lydnad  tränade! Intressant! Sen tittade vi på en uppvisning av tullen och deras narkotikahundar, häftigt! Och så var det fyra stycken hundar med mattar som visade upp freestyle! Det var roligt att se på!
Ja, det vart en lång dag, och Esther var ganska trött! Men vad cool hon är alltså! Hon la sig mitt i gången utanför ringen och sov! Med massor av hundar och människor runt sig! :) *Stolt matte*

3/7
Passade på att träffa gamla vänner!

2/7
Var till Slängsboda och hälsade på hos Frida, fick äntligen se Slängsbodas nya dam, Ainoa! (stavas?) Hur gullig som helst! Jag blev nog lite kär tror jag! Blir spännande att se den blivande fölungen efter henne och snyggohingsten! ;)
Träffade såklart Kawa sen på kvällen. :)

1/7
Åkte till Norrtälje. Träffade söta Kawa på kvällen. :) (Anna ska titta till hästarna och fåren).

30/6
Red Fröja 6,5 km på 50 minuter, travade 4,5 km med galopper.
Hade lång borststund med Cora också, och fotade lite! ;)

Inte så pjåkig man för att vara eksemhäst!


Gillade den här! Cora gillade inte Esther från början, nu ser det ut så här:


Åååh, det är så skönt att bli ompysslad!! Måste äta upp den här paden! ;)



29/6
Tömkörde X-ina med X-ando med! :) Lillemannen stod med i stallet och blev borstad, kratsad och plockad. Dessutom fick han prova tömkörningsgjorden! Tömkörde ner till grannen, blev ca en kilometer, 20 minuter. På vägen bort gick lillen fint bredvid mamma, hade bundit fast grimskaftet i gjorden. Men på vägen tillbaka hade han tröttnat och började hänga i X-inas hals med tänderna! Tålmodig mor som hon är brydde hon sig inte. Men jag släppte lös honom och då var det matdags! Han snuttade lite och sen när vi gick igen fick han fnatt och galopperade iväg i full rulle med bocksprång! Det tyckte Esther var kul så hon hängde på! Så sprang dem där fram och tillbaka och var allmänt galna. X-ina bryr sig inte. När vi kom upp på gården sprang han ner till grinden där de andra stod så jag fick hämta honom där. Sen stod han snällt i stallet igen och genomgick samma procedur som före. :)
Red Chantelle till Ösjönäs och mötte Anna och Carmenzita. Blev 10,6 km. Travade iaf ca 5-6 km, och tre galopper. Och vilken duktig tjej! Hon sökte sig ner själv i galoppen! :D Tyvärr fick hon skavsår framför sadelgjorden, så nu får hon stå lite så det läker. Passar ju bra när jag iaf ska åka bort snart. Men vad duktig hon var!
Bilder:

Duktig kille:


Här går vi iväg:


Och här är busen i full rulle!



28/6
Red Chantelle fem km på 47 minuter. Trav tre km.
Red Fröja 3,5 km, 45 minuter i skogen. Lite trav och en galopp. :)

27/6
Var iväg och ultraljudade Roxanne idag! Fick se ett litet foster och hjärtslag! :) :) :) Allt såg bra och normalt ut! 41 dygn idag!
Red Chantelle 5,5 km, red förbi Anna så vi snackade lite. Sen började det spöregna! Så vi var ganska blöta när vi kom hem, Chantelle och jag!


RSS 2.0