29/4

Red Fröja 2 timmar och 40 minuter. Mötte upp Anna och Carmenzita och så red vi ner till Unden och plaskade lite i vattnet! Eller ja, Carmenzita plaskade, Fröja tyckte det räckte med att skölja munnen och dricka lite. Hon tyckte sanden var jättekonstig att gå i! Tog en stund att få ner henne till vattnet! :) Esther däremot, tyckte det var jättekul och fick fnatt i sanden! :)
image73

Efter turen var Fröja så här nöjd:
image72 

Cora fick gå i hagen med X-ina och X-ando på eftermiddagen, det är mer bete där och Cora får vänja sig lite, sen ska alla gå i den hagen. Hon fick också en extra puts idag, och blev vacker, förlåt, jag menar ännu vackrare! ;) Här kommer några bilder:

image74 image75


Gillade den här på Cora och Chantelle:
image76

På eftermiddagen åkte jag ut och kollade "min" del av ridleden också, den öppnar ju snart för säsongen, så allt måste vara ok! www.ridledertiveden.se

28/4

Lillemannen X-ando är helbusig nu! :) Han är duktig på att gå i grimma, följer med fint! Ibland får han fnatt och far iväg bara, men är man en liten fölis så är man! ;)
Ikväll när jag tog in hästarna hade Coras böld spruckit! Vad skönt tyckte Knorris, men tusan att man skulle bli omlindad ialla fall! För att det inte skulle komma in smuts. Jag fick ett wow-ögonblick då när jag försökte få Cora att stå still när jag skulle tejpa det sista! Hon skulle bara springa runt hela tiden så hon fick en ordentlig tillsägelse! Hon stod tvärstilla sen och tittade uppmärksamt bak på mig tills jag var klar, då kliade jag om henne och berömde, sen fick hon varsågod att röra sig! :) Vilken härlig häst hon är! Bara hon kan vara frisk nu så vi kan börja rida och tömköra mer! Jag tycker dessutom att hennes päls och man och svans blivit så glansig och fin, så det är kul! :)
Nu ska förresten min nya hemsida fungera: www.gronelid.se Titta gärna på den och maila mig kommentarer!
Lite fölbilder:

image67

image70

image71


mycket att göra

Det har varit mycket sista tiden med lamm, föl och annat så jag har inte ens orkat starta datorn på kvällarna! Nu är det bara en tacka kvar som ska lamma, alla utom hon och en som lammade idag har vi släppt ut nu. Baggen Otto är kvar inne också. Fölisen har varit ute varje dag och idag var han jättebusig! Springer och sparkar bakut och stegrar om vartannat! Han och X-ina får gå i en egen hage ett tag, och där finns bete så X-ina verkar nöjd! Och hon hon har stenkoll på bebis! Den första av de andra hästarna som upptäckte att bebisen var i hagen bredvid var Roxanne! Hon hade tydligen lämnat de andra som stod ganska långt bort, och stod och tittade över staketet på lillen! :)

Förra helgen var jag iväg på kurs igen med Sara, andra delen för Robert Raine. Den första hade vi ju i mars. Den här gången var det rundcorallsarbete. Det var intressant, han säger många bra saker och vi fick även se några filmbitar med Anna Twinney.

Har ridit Fröja några gånger också sen sist, hon är ju ännu mer framåt nu sen hon fick skor även i bak! På en tur travade vi 1,6 km på 7 minuter.

Igår hann jag med att först rida Chantelle och hade Roxanne som handhäst 50 min skritt i skogen, sen kom min granne och hennes dotter över för att kika på lamm och föl! Och så red vi en tur, dottern red på Sara och grannen på en av sina hästar och jag red Fröja. Vi var ute i ca 1 timme och 45 minuter. Kul!

Cora har jag övat skoning med litegrann nu, hovis fick bara på en sko när hon var här... Jag vill öva lite mer innan vi provar igen så hon fick komma och dra av den skon igen. Men en bra grej var iaf att hovis inte såg några spår av fången! Så det var fritt fram att börja skritta henne nu!
Men bara för det då, så i fredags kväll såg jag på långt håll att det var något fel med Cora... Hon var halt på ena bak och hade 39,3 i temp. Svampig i benet, varm över ballarna, reagerade när jag klämde med tången i bak på hoven, och förstärkt puls i karleden. Misstänkte hovböld så jag la ett våtvärmande jodopaxomslag över natten. Hon åt sin mat iaf. På lördag morgon hade hon ingen feber, men var halt. Ringde hovis, som också tyckte att det lät som en hovböld (eller ve och fasa, hovbensfraktur)! Men hon kunde inte komma den dagen så jag la ett till omslag nästa natt. På söndag morgon stod Cora och stampade med den foten och tyckte att jag var väldigt långsam med att klippa upp det och släppa ut henne! Hon var inte lika halt då. På kvällen kom hovis och klämde och verkade lite. Det var ett litet område nästan mitt mellan ballarna som hade en konstig konsistens, så där sitter den antagligen. Eftersom hovis inte ville börja karva där så ska jag lägga omslag igen och så ska vi höras om nårga dagar.
Oj, vilken lång berättelse det blev! :o Men eftersom vissa som läser här är intresserade av Cora så! (Hej Lolo ;))

image66
Lille X-ando somnade till innan vi gick in i stallet efter den första promenaden, ett halvt dygn gammal! :)

X-ando är här!

Kl 02 den 23:e april föddes lilla X-ando! Jag var ut och gav hästarna natthö vid 01, då hade X-ina vaxproppar och svettades! Eftersom min pojkvän var här gick jag in igen och höll mig ända till 02 innan jag gick ut igen. Då låg hon ner och han var nästan helt ute! Han låg mot boxdörren lite trångt så jag öppnade och proppade in halm under honom så han inte skulle bli mos när X-ina reste sig. Allt fostervatten låg utanför i gången! När hon rest sig och han började kravla runt så kom namnet! Innan jag ens sett att det var en kille! :) X-ina tog några tuggor hö innan hon kom på att det fanns en liten att slicka! Sen blev hon lite våldsam och skulle ha upp ungen, så hon krafsade på honom och började bita honom i rumpan och benen! När han kommit upp och gick lite vingligt för att hitta snutt, var X-ina ganska irriterad. Hon skrek och sparkade när han skulle hitta mat, och även när han inte var i närheten. Jag tror hon hade lite efterverkar och var störd på klegget som hängde i rumpan. Hon la sig ner igen och lille X-ando tänkte klättra upp på henne då! :) När hon gick upp igen ramlade efterbörden ut och då lugnade hon sig. Så till slut kunde lillen få snutta! Sen var det lugn och vid 04 gick jag in. :)
Bildbomb:

image61

image62 image63

image64 image65


veckan

16/4 Onsdag

Red Roxanne och hade Sara som handhäst, skrittade en skogstur med klätterbacke, tog 50 min. Sedan red jag Fröja och hade Chantelle som handhäst, samma runda tog ungefär 40 min. ;) De två hade väldans bråttom!

image53
Araberna i hagen!


Överskrift

Haft fullt upp hela veckan med lamm, men nu kommer en uppdatering!
Natten till lördag fick jag verkligen vara barnmorska, en tacka fick inte ut sitt lamm! Min kompis Frida var med i luren och berättade hur jag skulle känna där inne, och det visade sig att lammet hade båda frambenen slagna bakåt! Dessutom var den ganska stor! Benen satt stenhårt så jag fick inte fram dem, men när jag grejade där inne så kom det igång ordentligt med värkar så till slut kom huvudet ut och när tackan kämpade vidare så kom hela till slut ut! Phu! Det var ett stort tacklamm och en stund senare kom lillebror betydligt lättare ut! :)
Jag har ju sett Nina flera gånger göra det, och jag gick ju en lammkurs förut där man fick prova i en låda, men det är ju skillnad när det är på riktigt och man ska göra det själv! Men nu känner jag mig säkrare om det händer igen!
Är nu uppe i 15 tackor som lammat, och 25 lamm! :)

image48 image49 image50



Fredag 11/4

Red Fröja 45 min i skritt, klättrade lite i skogen. Hon var så nöjd och rullade sig ordentligt efteråt! :)

image52
Fröja


Onsdag 9/4

Red Fröja och mötte upp med tjejen som jag red med för ett tag sen. Vi red till hennes stall och fikade där ett tag innan jag red hem igen. Blev ungefär 2,5 timme ridtid. Fröja var pigg!


Tisdag 8/4

Tömkörde Cora 15 min på stora fältet. De tidigare gångerna har jag hållt mig på en mindre del av fältet, men nu gick vi längs med kanten neråt och sen i stora serpentinbågar tillbaka igen. Fanns läskiga enbuskar och diverse annat fruktansvärt på vägen bortåt. :) Men det var ändå mer koncentrerat idag, hon fick ha bettet som hon gillar bäst idag, provade ett annat de förra två gångerna, men det var inte populärt! Nu var hon nöjd! :) När vi kom upp där vi skulle avsluta och jag sa "vad duktig du var idag Knorris!" så stannade hon och tyckte det var klart! Haha! Vi gick fram lite till och sen slutade. Hon var mycket nöjd!
Red Roxanne och hade Chantelle som handhäst sex kilometer. Travade och galopperade, till och med Chantelle galopperade, hon brukar oftast bara öka traven när Roxanne galopperar! :)

image51
Cora nöjd!



Måndag 7/4

Red Fröja en tur till Kungsbacken, skrittade 20 minuter i början och slut, travade 2 x 6 minuter och däremmellan blandat skritt och trav. Hela turen ungefär sju kilometer. Inget bråk idag heller! Jättekul! Rullade nöjt efteråt!

Fredag-söndag

Söndag 6/4
Red Roxanne 35 min, hon var på trix-humör och sprang sidlänges och kastade med huvudet! Skönt att få springa lite! Red Chantelle 35 min i skogen, två långa klätterbackar uppför och nerför gick vi ch travade lite. Tömkörde Cora 10 min också, på fältet igen. Gick bra, en serie bakutstudsar bara! ;) Hade tänkt att rida Sara också, men hon var svullen på skenbenet på ena bakbenet så jag avstod. :(

En underbar häst har åkt till himlen idag! :´( Du kommer alltid ha en plats i mitt och många andras hjärta Mystawa! Jag ska minnas hur kul vi hade när vi gjorde roll-backs och hur varligt du bar nybörjare på din rygg och hur mycket du älskade att vara mamma! Mystawa var vacker inifrån och ut! Jag kommer aldrig glömma hennes vackra ögon!
Mystawa 1985-2008 R.I.P.
image44

image46




Lördag 5/4
Red Fröja, skrittade 20 min, travade av och till fram till vändpunkten, travade sen 1,6km i sträck. Tog åtta minuter=12km/h. Bra! Ganska flåsig, vi stannade till och skulle ta pulsen, men hittade den inte, däremot kissade hon då! Mycket bra! Sen när vi skrittade hem 20 min taktade hon hela tiden och ville springa mer! :) Hela turen var 7,8km lång.


Fredag 4/4
Red Sara 40 min, travade långsamt fem min. Red Chantelle 50 min i skritt.
När jag kom ut i fårhuset för att fodra stod där två lamm torra och fina! :) Det var Fridolfina som blev först att lamma! Två bagglamm blev det och hon hade fixat allt själv! Det var hennes första lammning. När jag sen fixat box och mat åt mor och söner så la sig en gute bakom ena foderhäcken och tyckte det var dags för henne också! Eftersom det var en äldre tacka som varit med förr så gick jag och mockade åt hästarna och fodrade dem. När jag kom tillbaks hade två små rackare kommit ut och tackan slickade för fullt! :) Ett bagglamm och ett tacklamm fick hon. Det var bara att bygga en till box! :) Så därmed är lammningen igång!
Här är en stolt Fridolfina med sin ena bebis:
image47


Äntligen!

Nu äntligen går det att uppdatera bloggen igen!!!
Så nu får jag ta det dag för dag då:

Söndag 30/3
Tömkörde Cora i 10 min på ett fält. Blåste ganska bra så det var lite studsigt! Men det gick bra, hade lokor och kände baksele för första gången! Och pulsen var lika före och efter. Hon har sagt i två dagar nu att hon ville göra nåt! Här kommer bild på Knorran:

image37


Måndag 31/3:
Red Fröja och hade Sara som handhäst, första gången! När vi gått 500 meter blev Sara rädd för nåt och for iväg framåt, och kom lös, men jag fick stopp på Fröja som också sprang lite. Hade repgrimma och longerlina på Sara, linan hamnade snyggt på Saras rumpa när hon stack, så när hon stannat efter några meter var det bara att plocka upp den utan att behöva sitta av! :) Sen började Fröja bråka, ja! Trots sällskap av Sara! Sara undrade vad hon höll på med.. Hon stannar alltså och vägrar gå framåt, efter hundra bump kanske hon backar istället! Men till slut kom vi framåt igen, Sara var duktig och gjorde som jag sa iaf! Sen gick det bra resten av turen, red fyra kilometer. Travade kanske en. :) Sara fick kämpa lite för att hänga med i skritten, men i traven gick det bättre. :)

image39
Sara och Fröja


Tisdag 1/4:
Min pojkvän kom igår kväll, och idag fick jag med honom på en ridtur!!! Han har suttit på Roxanne två gånger förut, men det var flera år sen, och då gick jag med, nu fick han rida själv! Han red Roxanne och jag red Chantelle. Vi red till Porsavattnet och satt där i solen en stund. Vi travade lite och Roxanne bjöd på en liten galopp också när de kom efter! ;) Men det gick bra! Här kommer lite bilder:

image40
Jag och Chantelle

image42
Kawa och Roxanne

image43
Roxanne, Jag, Kawa, Chantelle och Esther! Hela gänget! :)


RSS 2.0